Малки и големи варят сладко от смокини в Историческия музей

  • от PlovdivTime
  • 10:29, 03.05.2019

Ателие за приготовлението на сладко от зелени смокини ще се проведе в Музейния център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” 14 от 8 до 10 май между 15 и 17 часа. Експозицията на Историческия музей е домакин на изложбата „Еврика”, подредена в Пловдив от детски научен център „Музейко”. Изложбата среща децата и любопитните възрастни с изобретения, навлезли и променили нашето ежедневие, а основната и мисия е да провокира експериментаторски подход в малчуганите, които не трябва да се страхуват от опитите и грешките в опознаването на света. За тази цел от март месец в Музеен център за съвременна история се организират и осъществяват тематични ателиета за групови и индивидуални занимания. Най-новата инициатива е ателието за направата на сладко от зелени смокини.

Сградата на Музейния център за съвременна история е построена през 1895 година за офицерски клуб, от 1905 до 1923 година изпълнява функциите на Народен дом, а от 1951 г. е музей. Дворът на обекта е разположен върху източния склон на Дановия хълм (Сахат тепе). Пространството е малко, но изключително колоритно, защото там растат най-старите палми в България, маслиново дръвче, кактуси от вида Опунция, киви, розмарин, лавандула и др. Наред с тях в двора се отглежда и т.нар. мъжка смокиня (Каприфиги). В този период от годината тя е родила своите плодове, които сега са зелени и само в следващата седмица - две от тях може да се прави така характерното за Южна България сладко, познато като сладко от зелени смокини. Екипът на Регионален исторически музей – Пловдив, вдъхновен от традиционната кулинарна култура под тепетата, организира ателие за варене на сладко от зелени смокини. Малчуганите и любопитните родители ще участват във всеки етап от направата на сладкото – брането на плодовете, тяхното дупчене, варенето, сипването и затварянето в буркани.

Желаещите да се включат заплащат такса от 2 лв. на човек и трябва да си носят бурканче, в което ще си вземат от сладкото вкъщи. Препоръчително е да се въоръжите с гумени и готварски ръкавици.