Магичният свят на фибоначи и златното сечение провокира в работилница в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:24, 12.11.2023

Работилница "Фибоначи и златното сечение" ще се проведе на 12 ноември в Природонаучния музей в Пловдив и е подходяща за ученици от 9 до 15 г. Две групи ще забавляват малчуганите от 10.30 – 12 ч. и от 13.30 до 15 ч.

"Виж математиката в природата! Изчисли спиралата на Фибоначи! Защо всичко във Вселената се основава на математиката? Питали ли сте се защо природата е в състояние да създаде толкова невероятни хармонични структури, които радват окото? Защо художници, композитори, поети, архитекти създават невероятни произведения на изкуството? Каква е тайната? Търсенето на тези модели започва в древната наука. Първият от тях е прекрасна математическа пропорция, наричана „златното сечение“ или „златното съотношение“, както и числата или редицата на Фибоначи", канят организаторите.

Онагледяване на математическия принцип в съвършените тела и форми, създадени от природата.Изчисляване на редицата на Фибоначи от всеки участник индивидуално. Всеки участник ще изчисли и начертае златен правоъгълник, което е геометрична илюстрация на златното сечение. Всеки участник ще направи замервания с инструмент за златно сечение. Всеки участник ще бъде откривател и ще изуми родителите си с невероятно приложно знание. След занятието вашият ученик ще е нетърпелив да ви провокира с наученото.