Кукленият театър връща на сцената любимия Мечо Пух с нов спектакъл

  • от Мария Луцова
  • 13:14, 23.06.2023

Кукленият театър ще зарадва малки и големи с интересна премиера на спектакъла „Мечо Пух“ по едноименната творба на любимия Алън Милн на 30 юни от 19 часа и на 1 и 2 юли от 10.30 и 11.45 ч.

Драматизацията и режисурата е на Ана-Валерия Гостанян, сценографията и куклите – на Наталия Гочева, а музиката – на Пламен Петков. Куклите оживяват в ръцете на Калина Вълчева, Стайко Стайков, Димитър Николов – Шаблата, Велизар Евтимов.

„Да поставя този спектакъл, беше голямо предизвикателство – това е любима на целия свят книга. Поставихме си задачата да направим нещо различно. Действието се развива в цех за мед. Там Мечо Пух открива порасналия си приятел Кристофър Робин.  Хваща го за ръката и го връща в голямата гора, където отново го среща с Прасчо, Бухала, Ийори, Зайо. Това е едно вълнуващо пътешествие назад към миналото, за да си припомнят колко хубаво е било”, разказва Ана-Валерия Гостанян.

В най-новия премиерен спектакъл на Кукления театър своя дебют прави Калина Вълчева, която ще вдъхне живот на два персонажа – Прасчо и Бухала. Калина е завършила НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Константин Каракостов и се включи в трупата на пловдивските кукленици след спечелен кастинг.

„Иска ми се да подчертая, че ходенето на куклен театър и въобще на културни събития е не само зрелище. То е грижа за емоционалната интелигентност на децата, за образоваността им, за духовното им развитие, за емпатия. Вярвам, че колкото повече изкуство има в живота ни, толкова по-малко ще има агресия и престъпност по улиците”, каза директорът на Кукления театър Петър Влайков, който подчерта, че колкото и детска да е книгата „Мечо Пух” тя повдига много сериозни теми. Теми, които ще бъдат засегнати и в спектакъла.

Влайков очерта и предстоящите събития в театъра след края на сезона. От 1 до 10 юли ще се проведе втора творческа лаборатория "Съвременните технологии и кукленият театър" - "Техно-логика”. Форумът ще бъде открит в 19 часа с премиера на документалния филм за първото издание миналата година. Събитието се провежда с подкрепата на Национален фонд „Култура”, а основен двигател е сдружение „Двама са малко, трима са много”.

Предстои и мащабно издание на едноименния фестивал „Двама са малко, трима са много” от 1 до 6 септември. Под тепетата пристигат 11 трупи от 10 държави, сред които България, САЩ, Черна гора, Турция, Гърция, Испания, Италия, Франция, Германия.

„Програмата ще е богата. Освен това ще има изнесени представления в кварталите Коматево, Тракия, Кършака, както и в градовете Димитровград и Хасково”, каза още Петър Влайков.