Кукленият театър отваря Младежка театрална школа в Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 09:59, 25.02.2024

Пловдивският куклен театър отваря Младежка театрална школа за ученици на възраст от 14 до 18 г. Екипът на културната институция кани на информационна среща на 26 февруари от 18.30 ч.  Ръководители ще бъдат Мария Павлова и Анастасия Асенова.

Школата стартира в началото на март и ще продължи до края на юни. След лятната ваканция ще продължи успоредно с учебната година – от септември до юни. Заниманията ще се случват два пъти седмично в понеделник и сряда. Първите две срещи са безплатни и информативни. Тогава от екипа ще разкажат за заниманията и ще изберат най-удобните часове за провеждането им. 

Така куклениците ще станат втората трупа под тепетата, която започва творчески занимания с деца. Успешен пример за това е Държавна опера-Пловдив, която успя да развие платформата "Г-жа Опера". Чрез нея талантите се обучават в балет, пеене, актьорско майсторство. Децата дори участват в спектакли на Операта, правят и собствени продукции.

Драматичният театър също прави стъпки в тази посока. От екипа ще организират двудневен панаир, на който млади таланти ще могат да покажат изкуството си, да представят свои текстове, а директори на театри ще гледат и ще тръсят скритите бисери и бъдещето на театралното изкуство.