Кръстю Кръстев отличи талантливи деца в конкурс по актьорско майсторство в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 20:01, 23.03.2024

Общо 61 момичета и момчета от театралните паралелки в пет училища по изкуствата към Министерство на културата: НГСЕИ- Пловдив, НУМСИ ,„Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас, НУМСИ „Христина Морфова” в Стара Загора, НУИ „Панайот Пипков“ –Плевен и НУИ "Проф. Веселин Стоянов"-  Русе взеха участие в 10-ия Национален ученически конкурс по актьорско майсторство, който приключи днес в Пловдив.

Грамотите на победителите, които спечелиха общо 9 едногодишни стипендии, бяха обявени лично от министъра на културата Кръстю Кръстев.   

„За мен е удоволствие, че имам привилегията да се докосна до най-добрите млади таланти - участници в Десетия национален ученически конкурс по актьорско майсторство в Пловдив. Скъпи деца, искрено ви завиждам, че от малки сте се докоснали до изкуството и давате воля на въображението си. Това е едно от най-смислените и най-хубавите занимания, което остава за цял живот. Моля ви, не спирайте да мечтаете и бъдете все така отворени към магията на изкуството! Радвам се, че днес ще връча наградите на новата вълна таланти в актьорското майсторство“, каза министър Кръстев, който направи емоционално обръщение към младежите в залата и техните преподаватели.

За първа година с Решение на Общински съвет, две едногодишни стипендии определи и Община Пловдив. Победителите, избрани само сред ученици от НГСЕИ-Пловдив, бяха обявени  от заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, който им връчи грамотите.

Миналата година, когато за пореден път откривах конкурса, обещах, че в община Пловдив ще потърсим начин да се включим с реална подкрепа. Щастлив съм днес, от името на кмета Костадин Димитров, да обявя имената на двамата победители, които получават едногодишни стипендии“, каза Пламен Панов.

Организатор и домакин на ежегодния Национален ученически конкурс по актьорско майсторство е Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. В рамките на два дни, участниците представиха своите творчески постижения в три категории: Направление „Драматичен театър“, Направление “Куклен театър“ и Направление „Невербален театър“/“Пантомима“, като изпълниха монолози, откъси от пиеси, куклени етюди и части от проза. До конкурса се допускат само ученици от 8 до 11 клас, но ненавършили 18 г. до завършване на конкурса.  Те участват в надпревара за едногодишни стипендии, които Министерство на културата отпуска при условията на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби.

Авторитетното жури, което определи победителите , съответно 1-во, 2-ро и 3-то място в трите категории и определи носителите на 9-те стипендии бе в състав: председател - проф. Жени Пашова – една от най-популярните български куклени актриси, режисьор и професор в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и членове:  доц. д-р Тодор Димитров-Мечкарски - преподавател по дисциплините „Сценична реч“, „Правоговор“, „Техника на говора“, „Художествено слово“, „Словесно действие в театралния спектакъл“, „Словесно действие в реализиран спектакъл“ и „Методика на обучението по театрално изкуство“ в катедра "Драматичен театър", факултет "Сценични изкуства" в НАТФИЗ, доц. д-р Маргарита Божилова-Андонова – преподавател в катедра "Драматичен театър", факултет "Сценични изкуства" в НАТФИЗ , доц. Снежина Петрова – актриса, преподавател, ръководител на департамент „Театър“ в НБУ.

Членовете на журито също споделиха своите отлични впечатления от представянето на младите актьори  и ги поздравиха сърдечно за добрата работа. Освен многото емоции, вълнение и многобройните снимки за спомен от 10-ия Национален конкурс, учениците от петте училища намериха много нови приятели и искрено се забавляваха.