Красива „Приказка за народен хор“ ще разкажат студентите от Музикалната академия в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 17:52, 23.06.2023

Една вълнуваща и красива „Приказка за народен хор“ ще ни разкажат студентите от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, отбелязвайки 50 години от създаването на първия студентски академичен народен хор в България.

На 24 юни в залата на Дом на културата „Борис Христов“ от 19.00 ч., ръководени от проф. д-р Костадин Бураджиев, талантливите момичета от Академичния народен хор ще представят песни-шедьоври от именити композитори с колосален принос в българското хорово изкуство, сред които: Филип Кутев, Стефан Мутафчиев, Красимир Кюркчийски, Иван Спасов, Кирил Стефанов и др.

Публиката ще има уникалната възможност да види и чуе чрез видео запис от „златния фонд“ на Академията  личности, като проф. Асен Диамандиев – създател и пръв диригент на Академичния народен хор, доц. Стефан Мутафчиев – диригент на студентския хор в периода 1974-1981 г., проф. Василка Спасова, която е и най-дългогодишният диригент на половинвековния състав.

Очаква се сред официалните гости на концерта да са представители на Министерство на културата,  Министерство на образованието и науката, посланици на няколко страни, представители на местната власт, ректора на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Очаква се и вълнуващото присъствие на проф. Василка Спасова, която е на достолепните 90 години. Концертът се осъществява с подкрепата на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2023 година.

Организаторите решиха да запазят някои вълнуващи моменти от спектакъла в тайна, за да изненадат своята публика.