Красимир Вълчев: Учителите ще бъдат сред първите ваксинирани, няма да има нулева година

  • от PlovdivTime
  • 13:30, 28.11.2020

Министърът на образованието Красимир Вълчев коментира пред БНТ как се справя образователната среда с коронавируса.

"Училищата малко или много са рискова среда. Те са среда на многочислено и многочасово взаимодействие на множество хора. Сега най-важното е да съхраним здравето и живота на нашите съграждани, и в това число и на учителите, най-важното е да намалим натиска върху здравната система. Бяхме готови за включване в електронна среда, но дистанционното обучение не компенсира на 100% присъственото обучение", категоричен бе Вълчев.

"Минусите на дистанционното обучение е неефективонстта на педагогическото взаимодействие, натрупването на психологическо напрежение върху децата, обездвижване, десоциализация и минуси в чисто обучителната част."

"Той заяви още, че не винаги родителите могат да помагат на децата от началните класове в дистанционното обучение. Трудно е да се ограмотяват децата от първи клас пред екрана."

"Няма да има нулева година. Дистанционното обучение също има своите предимства и учителите са се научили да ги използват."

"Учителите ще бъдат сред първите, които ще получат ваксини. Смятаме началните класове да се върнат в училище от 4 януари, постепенно ще се връщат и по-горните класове. Ще спечелим още време. Зависи естествено и каква ще бъде ситуацията с коронавируса."