Край на онлайн обучението: Още ученици в Пловдив и областта се връщат в клас

  • от Соня Желязкова
  • 08:00, 29.03.2022

Почти всички ученици от Пловдивско се връщат в клас от днес. Близо 8% бе броят на децата, които се обучаваха онлайн към този момент, заради отказ на родителите да бъдат тествани срещу COVID. От 29 март обаче тези деца ще могат да се върнат обратно на чиновете при връстниците си. 

Припомняме, че това разпореди новата заповед на министъра на образованието акад. Денков, която отмени тестването на седмична база на фона на все по-ниската заболеваемост.

По данни на РУО през изминалата седмица присъствено са се обучавали около 92% от учениците на Пловдив и областта.

„Има още деца, които ще се върнат обратно в училище, когато приключи епидемичната обстановка. Това са деца, чиито родители да пожелали индивидуално обучение в ОРЕС. Срокът за него приключва на 31 март, ако епидемичната обстановка не бъде удължена с заповед на Министерството на здравеопазването“, заяви пред TrafficNews директорът на пловдивското РУО.

Антоанета Пакова коментира и казуса с разпределянето на украински деца по образователните институции. По нейни думи трите сестрички, които трябваше да подадат документ за закрила, за да получат образование – вече се обучават ефективно.

Момичетата учат онлайн, тъй като са липсвали част от здравните документи, необходими за присъствено обучение. По преценка на здравните власти деца,  които нямат задължителните ваксини или изследване за полиомиелит, ще се обучават дистанционно“, допълни Пакова.

Все още не са били подадени заявление за настаняване на деца в детски градини.