Ковид политиката към децата – пълна катастрофа

  • от Мария Луцова
  • 13:40, 01.12.2021

Безбройните заповеди, които се сипят върху главите на горките училищни директори, безпомощните деца и бесните им родители, творят безумие след безумие. РУО-та, МОН, МЗ дружно и поотделно хвърлят системата на образованието от „иди ми” към „дойди ми” със скоростта на светлината.

Преди две-три седмици  – в пика на четвъртата вълна на Ковид-19 у нас, здравният министър и този на образованието си стиснаха ръцете и стигнаха до разумното в такава ситуация решение за тестване на децата. Практика, възприета масово в европейските държави. След шумно недоволство, все пак родителите масово пуснаха децата си в класните стаи. Мнозина от тях се ангажираха  в тестването и нещата потръгнаха. Но само за най-малките – до 4. клас.  Мантрата за останалите беше  връщане на всички при налични тестове. Кога – никой не каза.

И докато образователният министър проф. Денков  обясняваше по телевизията, че за учениците от  5. до 12. клас единствената алтернатива е обучението в електронна среда, заболеваемостта в някои от областите в България падна под прага на 500 на 100 000 на 14-дневна база.

Това пък отключи активността на РУО-тата. Със заповед от днес за утре  на ротационен принцип в  Пловдив бяха върнати горните класове.  Вчера на родителите бе съобщено, че днес – 1. декември, част от  учениците в горен курс също влизат в класните стаи.  Без тестове!

Родителите хукнаха да си прибират децата от баби и дядовци, директорите седнаха да правят графици, а учителите да разпращат съобщения по групи и групички, за да оповестят новината.

Пълната лудост доведе до поредната абсурдна ситуация – в едно училище да се събират малките до  4. клас, надлежно тествани и проследени, и големите със свободен достъп и без контрол.

Какво толкова , ще кажат авторите на този абсурд! Нали са на ротационен принцип, нали не се събират по много? Коментарът на  тези аргументи е твърде сложен за моята глава, не съм министър или шеф на РУО, я! Понеже тази каша е сътворена все от умни глави, бих искала да попитам: Каква висша сила пази тестваните малки ученици от по-големите? И за какво, по дяволите,  се правят тогава тези тестове?

А знаете ли кое е най-абсурдното? Ротацията при големите ще е за по седмица!  Таман да се омеша работата докрай… или до поредната институционална заповед , която да внесе още повече хаос и болести в системата.