“Коледен копнеж“ с талантите от “Евмолпея“ ще преживее публиката в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:53, 22.12.2022

Девически хор „Евмолпея“ ще зарадва своята публика с традиционния си годишен самостоятелен концерт – спектакъл на 22. декември от 18 ч. Концертът е част от събитията на десетото юбилейно издание на празниците „Светлина и надежда в Стария град“, организирани от Общински институт „Старинен Пловдив“.

За първи път Епископската базилика на Филипопол ще оживее чрез гласовете на прекрасните пловдивски момичета точно в навечерието на Бъдни вечер. „Коледен копнеж“ е мотото на концерта. „Евмолпея“ подготви предварително публиката с няколко свои участия на редица открити сцени в града – Римски стадион за деня на Народните будители, в различни къщи в Стария град по време на „Дефиле на младото вино“ и зала „Борис Христов“. В тяхно изпълнение звучаха прекрасни песни от репертоара им, които ще чуем и на коледния концерт.

Хор „Евмолпея“ приключи една изключителна успешна и продуктивна творческа година. През месец септември хорът изнесе самостоятелен концерт в  гр. Чирпан, посветен на празника на града и Съединението на България.

Упоритата работа на хористките и на творческото ръководство в лицето на диригента д-р Алия Хансе, клавирен съпровод Йорданка Иванова и арт-мениджър Ганка Янкова доведоха до реализацията на повече от 30 концертни изяви в страната и чужбина. Между най-запомнящите се бе представянето на Девическия хор в Щутгарт, Германия за 24 май, където съставът бе аплодиран възторжено минути след напускането на сцената. Само преди месец в гр. Сремски Карловци и гр. Нови Сад високо оценено присъствието им, където те гостуваха по повод честването на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, включено в списъка на бележити годишни по линия на ЮНЕСКО и в XX-тата юбилейна „Българиада във Войводина 2022“. Одухотвореността и прецизното въздействащо музициране спечелиха на момичетата поредните приятели и съмишленици в различни градове в България и чужбина.

Само след няколко дни момичетата ще ни направят съпричастни на коледното си настроение с творби от цял свят. Програмата включва произведения от различни стилове и епохи от Ноел Гоеман през Наоми Шемер, Карл Дженкинс, Лео Брайтън, Албърт Наймън, Франц Грубер, Миколь Леонтиевич, Джо Бийл до Христо Недялков, Николай Стойков, Иван Вълев, Рада Славинска и др. Специално участие ще вземат Димитър Величков – барабани, Алпер Юнлютюрк – баритон и д-р Борис Мирчев – пиано. В концерта ще се включат и бивши евмолпеи, пристигнали от различни краища на България и Европа.

Пловдив очаква коледния си подарък с песните на своите момичета, които активно участват в творческия живот на града.

Входът е свободен!