Класирането за гимназиите в Пловдив ясно до 13 юли

  • от PlovdivTime
  • 16:28, 01.07.2020

Въпреки че  няма точна класация къде се намира Пловдив на националната карта като резултати от НВО след 7 клас, е ясно, че учениците под тепетата и в региона са над средния бал. При 36.70 точки средно по математика в Пловдив и региона, средният бал за страната е 36.33. По български език и литература цифрата е 51.50, а в национален мащаб – 51.06. Това обявиха експертите от РУО-Пловдив на пресконференция, която обобщи резултатите от малките матури под тепетата и в региона. 

Както вече ви съобщихме, 31 са пълните отличници по математика, а по български няма ученик, изкарал 100 точки.

Оттук насетне – от 3 до 7 юли, предстои подаване на документи за участие в първия етап на класиране.  До 13 юли трябва да излязат резултатите от него.  До 16 юли всеки ученик трябва да избере дали да подаде документи за второ класиране, или да се запише в училището, в което е приет. Условието за участие във второто класиране е ученикът да не е приет по първо желание. Учениците, които не са приети на първо класиране, автоматично участват на второ. 

„Ако учениците подават документите си онлайн, използвайки платформата, във всяка служебна бележка за допускане до изпити е посочен код за достъп, както и линкът, от който могат да кандидатстват. Тези служебни бележки вече сме ги пуснали. Умоляваме и препоръчваме на учениците, които имат достъп до интернет, да кандидатстват онлайн, за да не се струпват в училищата центрове. Важно е да опазим здравето и живота не само на нас, но и на другите”, призоваха от РУО. 

Още през миналата година от Министерството на образованието направиха важно уточнение, че при кандидатстване онлайн в професионални гимназии, учениците, които нямат възможност да сканират медицинското свидетелство, няма да бъдат отстранявани. В случай че бъдат приети, при записването задължително обаче трябва да го представят.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Математическата, “Патриарх Евтимий“ и “Душо Хаджидеков“ най-добри на малките матуриСредният резултат по български език и литература е 51.50 точки