Камерна сцена Пловдив с два вълнуващи онлайн концерта

  • от PlovdivTime
  • 09:36, 02.04.2021

Без идея за каквото и да е отстъпление от каузата ни – напротив, обстоятелствата около датите на първите два концерта от Сезон`12 на платформата „Камерна сцена Пловдив” налагат промени”. Така организаторите на престижния форум обявиха, че първите две събития ще бъдат на сцената на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” на 8 и 9 април от 20 часа и ще се излъчват онлайн ТУК.

На 8 април от 20 часа на сцената на АМТИИ ще се срещнат няколко поколения съвременни класически артисти в необичайната комбинация от арфа, виола и флейта - Бертен Д’Оландер - флейта (Белгия),Раиса Запрянова – виола (България), Деница Димитрова – арфа (България). Тримата инструменталисти имат широка концертна изява в редица фестивали в Европа, Япония, Китай и САЩ.

За първи път триото се събира в общ проект за да открие дванадесетия по ред сезон с концерт от платформата Камерна сцена Пловдив. Интересният и богат обертонов потенциaл на инструментите ще се мултиплицира в оригинален звуков резонанс, който обединява наследството от европейската импресионистична музика на Дебюси и Ибер с творби от съвременни автори. Световни премиери в програмата са произведенията на българския композитор Велислав Заимов – Соната за флейта и виола ( 2020) и Уилфред Уестерлинк – Дуо за виола и флейта. При изпълнението на Квартет за флейта, виола, арфа и чембало от Велислав Заимов музикантите ще си партнират с доц. д-р Велислава Карагенова – преподавател по пиано и чембало в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив. 

На 9 април от 20 часа на същата сцена в импровизационен дух ще се срещнат идеите на Бертен Д’Оландер - флейта (Белгия) и Живко Братанов – пиано (България). Дуото се сформира през лятото на 2019 г., когато двамата получават непланирана възможност за съвместен концерт. Резултатът от неочакваното музикално сътрудничество се оказва интересен както за публиката, така и за самите тях. „Близка среща на два свята“ по думите на Бертен, който е сред изявените класически музиканти, които умеят и не се притесняват да импровизират. Този вид музициране му предлага възможност да приложи изключително богатата си палитра от изразни средства и забележителното владеене на инструмента флейта. За добре познатия на пловдивската публика Живко Братанов импровизираната музика е основно поле на търсения и платформа за музикално общуване. 

Концертите се реализират в колаборация с Международен Младежки Фестивал „Кръстопът” - АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив. Камерна сцена Пловдив – 12-и сезон се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2021 година.