Кадър на котешка прозявка, запечатан от пловдивска ученичка, спечели национален конкурс

  • от PlovdivTime
  • 17:10, 02.04.2024

Ученичка от Пловдив спечели в национален ученически конкурс за фотографски умения. Възпитаникът на СУ „Пейо Крачолов Яворов“ Виктория Янева е 12 клас и е победител при най-големите. Нейният кадър запечатва прозявката на градска котка, а посланието, което предава на хората - „Светът създава усмивки навсякъде“.

„Прозявката на тази котка, уловена като спонтанен смях, е като напомняне, че всеки ден трябва да се усмихваме и всеки ден да намираме причина да го правим", казва снимката на младата пловдивчанка.

Днес тя е била отличена с грамота от Министерството на труда и социалната политика с грамота. Получила и фотоапарат като материално поощрение, за да усъвършенства заложбите си.

От СУ „Пейо Яворов“ споделят радостта си от успеха на Виктория и казват, че няма да спрат в старанието си да търсят индивидуалните таланти на всеки един ученик и да им партнират при развитието им.

В навечерието на 3 март: Българският трибагреник озарява фасадата на пловдивско училищеУчениците на СУ "Пейо Яворов" посрещат патриотичните инициативи с голям ентусиазъм , споделят от ръководството

При най-малките като най-добра е отличена фотографията на Валентин Гошев. Ученикът от 3 клас на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в село Сотиря, е заснел „последни слънчеви лъчи, през първи приятелски усмивки“. Първото място във възрастова група 5 – 7 клас журито отреди на кадъра на Моника Цекова от 5 клас на 13. ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Перник, която съветва: „Бъди причината някой днес да се усмихне!“.

Конкурсът е организиран от Министерството на труда и социалната политика в партньорство с МОН под мотото „Светът, който носи усмивки!“. Десетките взели участие деца са били предизвикани да запечатат с обективите си момент и да обобщят в послание какво ги кара да се усмихват. Състезанието е стартирало в началото на ноември като част от инициативата „Гласът на децата и техните семейства!“. През това време представители на МТСП и Държавната агенция за закрила на детето проведоха дискусии на терен с деца от различни възрастови групи в училища, детски градини, центрове за настаняване от семеен тип, спортни зали, с пациенти на педиатрии. Идея е мненията и предложенията на децата и техните родители да бъдат взети предвид при подготовката на нормативни документи за подобряване на ефективността на политиките в областта на закрилата децата и оказването на по-ефективна подкрепа за техните семейства.

В конкурса се включиха десетки училища от цялата страна. Победителите в трите възрастови групи – 1 – 4 клас, 5 – 7 клас и 8 – 12 клас бяха селектирани от жури в състав: Вера Гоцева – Lomovera, Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика и Теодора Иванова – председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Снимката на Виктория: 

Снимките, спечелили отличия, може да разгледате тук: