Изстреляха прототипа на Starship SN8, вижте знаковия момент за космонавтиката

  • от Соня Желязкова
  • 14:31, 10.12.2020

Снощи беше знаков исторически момент за космонавтиката и любителите на астрономията. Американският предприемач Илон Мъск пусна най-новия прототип на Starship SN8 на тестов полет в Тексас. Поради грешка засечена в системата, полетът се осъществи малко по-късно, в 00.40 часа българско време.

Ракетата се вдигна от съоръжението за научноизследователска и развойна дейност в Бока Чика на височина от 12,5 км. 50-метровото превозно средство катастрофира при приземяване, но г-н Мъск беше възхитен от това колко постигна тестовият излет, предаде BBC.

Преди полета технологичният милиардер потисна очакванията, като предупреди феновете си, че има вероятност от някаква злополука. Въпреки това, Мъск има големи надежди за „Звездния кораб”, когато той е развит до последна фаза. Той казва, че това е бъдещето на неговата компания SpaceX.

Очаква се Starship да изстреля хора и товари в орбита, а Илон Мъск предвижда и превозното средство да пътува до Луната и Марс. Главният изпълнителен директор на SpaceX похвали екипа си, като добави, че демонстрацията е събрала "всички данни, от които се нуждаем".

"Марс, ето ни !!", публикува той в Туитър.

Съоръжението в Бока Чика е разработило линия от все по-сложни прототипи. SN8 беше първият, който направи опит за суборбитален полет на голяма надморска височина. Планът беше да се изпробват някои маневри, имитиращи повторно навлизане в земната атмосфера, с вертикално обръщане точно преди приземяване.

Ето го и коментара на младата българска надежда в Авиокосмическото инженерство Димитър Фердинандов:

Макар и да завърши с бързо непланувано разглобяване и кълбо от пламъци, SpaceX проведоха повече от успешен тестов полет на Starship SN8! Тестът постигна:

–Първият полет във височина не на един, а на цели три двигателя Raptor – първи по рода си тип двигатели със затворен цикъл и абсолютен поток (full-flow staged combustion). Изключително мощни и ефикасни, но и толкова трудни за разработка. Проблемът при тях е изключително високите температури, които достигат, и нуждата от много издръжливи метални сплави. Raptor е един от трите опита някога за изработка на подобен двигател, но е първият, който напуска тестовата площадка и всъщност лети!

–Успешно контролирано падане от 12,5 км.

–Успешно второ включване на двигателите Raptor.

–Успешно изправяне на Starship във вертикално положение и намаляване на скоростта.

Всичко това се случи за първи път и е невероятен успех за SpaceX. Прототипът SN9 e вече сглобен и чака да се качи на стартовата площадка. SN10 трябва само да бъде напълно сглобен. Историята тепърва започва!

Godspeed, Starship! Godspeed, SpaceX!

Великият момент на изстрелване на прототипа на Starship SN8: