Интерактивна изложба в Природонаучния показва какво причинява замърсяването на морето

  • от PlovdivTime
  • 09:59, 01.07.2022

Интерактивна изложба, която показва какво причинява на морските обитатели замърсяването, е гостува в Природонаучния музей до 20 юли.

Изхвърлените от човека и попаднали в реките и моретата отпадъци представляват не само естетически, загрозяващ пейзажа проблем. Те са също така основна заплаха за биоразнообразието на планетата и риск за здравето на хората. Заплаха, която за съжаление грози и нашето Черно море, както и живота и дейностите на хората, свързани с него.

Затвореният басейн на Черно море го прави изключително уязвимо за всякакъв тип замърсяване, поставяйки на риск неговите обитатели. Отпадъците, които морето изхвърля по плажовете, както и откриването на острови от боклуци, носещи се по повърхността му, показват значимостта на проблема.

Инсталацията е част от проект BSB142 BioLearn „Екологично съзнание и поведение за спиране на замърсяването в значими влажни зони на Черноморския басейн“, финансиран от Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество „Черноморски басейн 2014-2020“ и изпълняван от СНЦ Зелени Балкани-Стара Загора.

Макетите са на делфини, както и на риби - калкан и паламуд от Черно море. Всички макети са в реален размер и оцветяване, изработени от съвременни материали и технологии.