Интерактивна изложба “Книгата - от камъка зо пиксела“ на Гребната в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:54, 19.11.2022

Интерактивната изложба „Книгата – от камъка до пиксела“ гостува този уикенд в района до Младежкия център на Гребната база. На 19 и 20 ноември oт 12 до 17 часа посетителите ще имат възможност да се запознаят с интересни факти, свързани с развитието на изкуството на книгата през различните исторически периоди, започвайки от Античността, през Средновековието, Просвещението, Модернизма до съвремието.

Проектът се състои от три компонента – интерактивна, образователна изложба, разположена в градското пространство, любопитни макети и творчески работилници и е снабден и с QR кодове, които препращат към Уеб приложение и добавена реалност.

Показани са уникални модели, образци и макети, изработени чрез синтез на класически и модерни технологии: дървообработване, металообработване, 3D моделиране и принтиране. Моделите представят напълно автентични технологии от миналото и са работещи.

От 13 до 14 часа в специално обособени пространства с маси се провеждат „Творчески работилници“ с демонстрации на интересни техники за шиене на книга и подвързия, под вещите напътствия на художници.

Проектът на фондация „Про Либрис“ ще бъде развиван в 4 поредни години. Темата на изложбата за 2022 г. е „Книжно тяло и подвързия“. Фондацията участва в проекти, насърчаващи създаването на художествени обекти в областта на графичните изкуства и изследователска дейност.

„Книгата – От камъка до пиксела“ се осъществява с подкрепата на община Пловдив като част от Културния календар на града. Входът е свободен!