Инсталираха устройства за качеството на въздуха в пловдивско училище, отчетоха вредни стойности

  • от Соня Желязкова
  • 17:34, 30.03.2023

Училище „Христо Г. Данов“ в Пловдив е първото под тепетата, което инсталира система от тестови сензори за отчитане качеството на въздуха. Посредством устройствата се замерва какво дишат учениците. Те са разположени в класните стаи, а чрез безжична връзка подават данни по компютрите на директори и учители. А данните, които отчете, показват лоша тенденция.  

Качеството на въздуха има отношение към здравословното състояние на учениците и тяхната кондиция, обясни Христо Атанасов, чиято фирма е инициатор на националната информационна кампания „Знаеш ли какво дишаш?“ . „Това се отразява на техния фокус и концентрация. Ако дълго време прекарат в нездравословна среда, в дългосрочен план това може да доведе до  последици и върху когнитивните им способности“, коментира той, цитирайки данни от изследвания на университета в Харвард, където се проучва способността за обработка на информация при деца в зависимост от средата, в която са поставени. 

По време на среща с учители и представители на образователни институции под тепетата Христо Атанасов демонстрира как работят тестови сензори. Те имат функцията да измерват три параметъра на средата, в която са поставени – температура, влажност и количество въглероден диоксид. При превишаване на допустимите норми, устройствата отчитат това и сигнализират, че средата вече не е здравословна, а въздухът трябва да се проветри.

От данните, които се представиха по време на пресконференцията, стана ясно, че твърде често средата, в която децата се намират не е добра за тяхното здраве и развитие. При това в пъти над допустимата нормата. Това се отчита и в училище „Христо Г. Данов“ в Пловдив, което се намира в сравнително спокойна зона на кв. „Гагарин“.

От показаните от Атанасов данни е видно, че ако референтната стойност е 500 ppm (частици на милион, които измерват качеството на въздуха), само след 30 минути престой в класната стая стойностите се кaчват до 1000 ppm.

Следи се в реално време какво точно отчитат апаратите. Има класни стаи, в които около 10:30 часа, или 3 часа след началото на учебния ден, стойностите са критични. 2000-2500 ppm, което се отразява на учениците. Тогава учителите трябва да вземат мерки, за да направят вредата по-здравословна В редки случаи се отчитат стойности около 3000ppm.“, уточни той.

Той показа и схемата, чрез която сензорът подава безжично данните си към компютъра. Именно оттам се преглежда статуса на всички помещения, където са инсталирани джаджите, съответно се преценява къде да бъдат взети мерки за освежаване на средата.

„Нашата цел е да информираме, когато в помещенията, където са учениците, има проблем. Да осведомим учители и директори за това здравословна и е средата, в която те пребивават. И да дадем инструменти, с които да се работи. Преди време чух, че в Канада са инсталирали подобни устройства, финансирани от тамошната община. Нашата първична реакция беше „О, това няма как да стане в България, никой няма да инвестира тук в това“. Тогава ни хрумна да намерим начин да изработим такова нещо“, заяви още Атанасов. Разказа, че в началото инсталирали такива устройства първо в няколко училища в Русе, започвайки от това, на което той е възпитаник. По-късно инициативата се разпространила, тъй като получила широко одобрение.

Инициативата им се подкрепя и от Община Пловдив. „Това не бива да бъде битка само на Дирекция „Екология“ и общината. Радвам се, че все повече училища и ученици се интересуват от това. Идеята е, че средата, в която живеем, ни дава сила да се движим напред“, заяви Вяра Колева, Директор на „ЕУО”.

 Тя допълни, че в плановете на Общината влиза и инсталиране на устройства, които да се поставят на раниците на учениците, за да измерват качеството на въздуха във външна среда. Все още обаче това предложение е на ниво дискусии.

Участие в дискусията взеха още зам.-директорът на РЗИ Пловдив д-р Мариана Паунова Наумова-Щърбова, директорът на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ Вяра Колева,  зам.-управителят на компанията по здраве и безопасност „ЛОТ-Консулт“ Мария Титопулу, както и представители на няколко пловдивски училища (вкл. СУ „Хр. Г. Данов“).

Графики на отчетените данни в СУ "Христо Г. Данов" в Пловдив:

Графика на резултатите, отчетени по време на пресконференцията в залата на Община Пловдив: