Хуманитарната гимназия в Пловдив измести езиковите и МГ-то, най-много ученици искат там

  • от PlovdivTime
  • 16:27, 12.07.2022

„Немски език“ в Езикова гимназия – Пловдив е първо желание на отличниците в града и областта. Там са приети кандидат-гимназистите с най-висок бал, посочи директорът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова.

Другите две паралелки, приоритет на седмокласниците с висок резултат на матурите,  са „Компютърна графика“ в Математическата гимназия и „Немски език“ в Езикова гимназия „Иван Вазов“. Немски в Английската ще учат момичета с бал от 499 до 440 и момчета от 491 до 414,5. За компютърната специалност в МГ няма квоти- а балът е съответно - 498,5 - 470,75. В паралелката с немски в Руската са приети момичета с бал от 498 до 413,15. Допуснатите момчета са изкарали бал − 486 - 376,5.

Най-желаната паралелка сред кандидат-гимназистите в Пловдивско тази година е в Хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий“. Общо 1329 ученици са искали да се обучават в „Хуманитарни науки с английски език“. На второ място за най-предпочитана гимназия се оказва Езикова гимназия „Иван Вазов“, където за паралелка с изучаване на английски са кандидатствали 1283 ученици.

Трето и четвърто място в предпочитанията на седмокласниците са паралелките с английски и испански език на ЕГ – Пловдив. Там кандидатствалите са съответно – 1248 и 1112 ученици. Челната петица заключва отново Хуманитарна гимназия, където „Природни науки с английски език“ за посочили 1032-ма пловдивчани, пише TrafficNews.

Прави впечатление, че през тази кампания амплитудата между максимален и минимален бал за паралелката „Математика с английски“ в МГ-то е огромна. Прието е момиче с бал  408, при максимален 498. При момчетата в същата паралелка минималният е по-висок – 418т.

През изминалата учебна година паралелки след първо класиране не са били закривани, допълни Пакова. Смисълът е да се изчака да преми трети етап на кандидатстване и по възможност повече ученици да намерят място в пловдивските училища.

„Имаме функционалност на системата за класиране, която позволява на всеки ученик да направи справка срещу записаното желание кой е минималният бал, с който е приет ученик за тази специалност. Това улеснява работата на РУО, тъй кат преди родителите идваха тук, за да потърсят отговор защо детето им не е прието. При проверка се установяваше, че не са смятали правилно балообразуващите предмети. Радваме се, че в системата вече може да се ориентират защо не са приети в желаната специалност“, коментира още Пакова.

От Регионално управление на образованието напомнят, че срокът за подаване на документи за записване е тридневен – 13,14 и 15 юли. На 20-ти стартира второ класиране. Записването за него е на 21 и 22 юли. На 25 юли ще бъдат известни всички незаети бройки, за кои ще се кандидатства в следващите два дни. Данните от 3-то класиране ще бъдат публикувани на 29, с което се дава финал на цялата кандидат-гимназиална кампания.