Хуманитарната с английски - топ желание за седмокласниците в Пловдив, отличниците искат в МГ

  • от Соня Желязкова
  • 17:16, 12.07.2023

Малко под половината от седмокласниците в Пловдивско са били приети в най-желаното от тях училище. Това показват официалните данни на РУО, събрани след приключване на първото класиране за прием след 7-ми клас в града и областта. 

Общо подадените заявления за първо класиране са 5727, като 97% от тях са пуснати през онлайн платформата за кандидатстване. Класираните деца са 5296, а от тях за профилирани паралелки място са получили 2021, докато за професионални са малко повече – 3275.  

На първо желание са приети 2779 деца. На този фон 431 въобще не са успели да се класират, като своят шанс ще получат при втория тур, което е след дни. 

Тази година за място в пловдивските гимназии са се борили 284 деца от други региони, но 85 не са успели да се класират.

Кой са топ желанията паралелки от седмокласниците тази година:

Изучаването на чужди езици и хуманитарни науки преобладава е в приоритетите на тазгодишните кандидат-гимназисти. Най-желаните паралелки са Хуманитарни науки с английски език в Хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий". Тя е посочена като желание от 1487 ученици, а за 210 от тях е била на първо място.

На втора позиция е паралелка Английски език и Езикова гимназия "Иван Вазов", пожелана от 1362 деца, за 112 от които като първо. Трета се нарежда отново паралелката със засилено изучаване на английски в Езикова гимназия "Пловдив“, посочена от 1296. Тя обаче е първенец по брой ученици, които са я поместили в топ желанията си – 286.  Четвърта по желание е паралелката, изучаваща Природни науки в Хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий", а след това са паралелките със засилено обучение по Испански и Италиански в ЕГ "Иван Вазов".

Кои паралелки са предпочели седмокласниците отличници?

Тази година най-висок бал при първото класиране е отчетен в паралелка „Компютърна графика“ и засилено изучване на Английски език на Математическата гимназия. Там резултатът е 499,5т. от възможни 500, постигнат от момиче. Общият минимален бал за същата паралелка е 451.75т.

На второ място в класацията е паралелката „Чужди езици с английски език“ на Английската гимназия, където отново момиче е влязло с 497.5 т. Трети в класацията по висок бал е специалността „Системно програмиране“ на МГ, където най-високият отчетен бал е 497т. Минималният при първото класиране в 428.5 т.

Паралелка „Графичен дизайн“ в Средно училище "Черноризец Храбър" също се радва на добър резултат – 496т. тук амплитудата с общия минимален обаче е по-голяма - 334.5 точки.

Следват паралелките на Математика с английски (макс. бал 495,5) и Математика с немски език (макс. бал 494.5) в Математическа гимназия "Академик Кирил Попов". Разликата в общият минимален бал обаче е по-осезаема – 15т. с преднина за английския език с 395т..

Няколко паралелки са били закрити поради липса на желаещи да се обучават в подобни специалности. Две от тях се намират в калоферското Средно училище "Христо Ботев" –„Моделиер - технолог на облекло“ и „Приложен програмист“. Ще бъде закрита цялата паралелка по „Растениевъдство и животновъдство“ и „Механизация на селското стопанство“ в Професионална гимназия по селско стопанство в Белозем.