Хор „Евмолпея“ ще отбележи 24 май в Битоля

  • от PlovdivTime
  • 13:27, 21.05.2024

Хор „Евмолпея“ ще празнува 24 май във втория по големина град на Северна Македония – Битоля. Формацията ще вземе участие в тържествената програма за отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, организирана от Генералното консулство на РБългария в Битоля.

Девическата формация с диригент д-р Алия Хансе, клавирен съпровод  Йорданка Иванова и арт мениджър Ганка Янкова ще гостува в Битоля от 22 до 25 май. Концертните ангажименти включват участие на официалния дипломатически прием в Генералното консулство – Битоля, при представянето на изложбата „В началото бе Буквата“, изготвена от Кирило-Методиевски научен център при Българската академия на науките. Младите певици ще посетят десетвековната църква, издигната от българският цар Борис – Михаил, намираща се в православния манастир  „Свети Наум“. Предвижда се организирано поднасяне на цветя на светлия празник 24 май пред паметника на светите братя Кирил и Методий в Охрид.

Рециталът по случай празника на писмеността ще започне с всеучилищния  химн  „Върви, народе възродени!“, който е написан от Стоян Михайловски преди 133 години. Внимателно подбрани български песни ще представляват концертния букет, с  който хорът ще отбележи празника на българската култура наука и изкуство.

Поканата към състава не е случайна. В близо  20–годишната  си  история, хор „Евмолпея“ е осъществявал културно–дипломатически мисии в различни градове по света. Този път участието е още по-емоционално, защото е по повод отбелязването на един от най–светлите празници, скъпи на сърцето на всеки българин и защото е свързано с езика на нашите деди и с гордостта, че и "ний сме дали нещо на света". Дванадесет века след Кирил и Методий мисията им по категоричен и безспорен начин оставя отпечатъци не само в българското, а в европейското и световно културно-историческо наследство.

Хористките ще посетят и места свързани с личности от общото църковно и духовно минало на България и Македония - Григор Пърличев – български възрожденец, учител, писател, преводач, един от най-активните деятели в борбите през 19 век  за въвеждането на българския език в училищата и черквите; митрополит Методий Кусев, обявен през 2000 година за личност на хилядолетието, роден в Прилеп, знаменит възрожденец, църковен предстоятел, виден гений, всеотдаден на българската кауза, висш български духовник, един от водачите за българска духовна независимост. чийто дела са посветени на българския народ и на българската държава.