Хор “Евмолпея“ отбеляза 24 май в Битоля с поредица от концерти

  • от PlovdivTime
  • 18:04, 28.05.2024

Момичетата от пловдивския хор "Евмолпея" отбелязаха 24 май в северномакедонския град Битоля. В четирите дни в различни кътчета в градовете Битоля, Охрид и Прилеп, а първата вечер на официалния дипломатически прием в Генералното консулство на Република България, формацията с диригент д-р Алия Хансе и клавирен съпровод Йорданка Иванова развяваше знамето на българската просвета и култура чрез своите изпълнения.

Изцяло българската програма, която неизменно започваше с „Върви, народе възродени!”, събра аплаузите и възторга на дипломатическия елит и на българската общност. Персоналната покана към състава, отправена от Генералния ни консул г-н Николай Димитров, не е случайна. В почти двадесетгодишната си история хор „Евмолпея” е гостувал в различни градове в Европа за 24 май и неизменно е получавал високата оценка на специалисти, дипломати, гости на концертите. В Истанбул, Щутгарт, Страсбург, Екатеринбург, Торино, Франколово, Базел, Нови Сад и др. все още си спомнят за музикалните визити на състава.

Хористките прегърнаха идеята да заявят делото на светите братя Кирил и Методий в съседна Северна Македония. 18 внимателно подбрани български песни представляваха концертния букет, с който те ознаменуваха празника. В следващите дни те повториха своята програма пред паметника на Кирил и Методий в Охрид, в църквите „Св. Димитър“, „Св. Богородица“, „Св. Климент“, „Благовещение“; в клуб „Една роза“ при представянето на „Голямата българска читанка“ от Кузман Шапкарев (1864 г.), български възрожденец, книжовник, фолклорист, редовен член на Българското книжовно дружество днешен БАН, книгата „Тринадесет бележити българи“ от Ваклуш Толев, във вечерта посветена на 150 години от рождението на полк. Борис Дрангов.

Между многобройните организирани и спонтанни изпълнения, момичетата се запознаха със 102-годишната история на сградата на Генералното консулство, която представлява България и която широко отвори врати за тях заедно с Резиденцията. Запознаха се със сериозната история на град Ресен, в който са родени Андрей Ляпчев - 22-рия Министър- председател на България, номиниран през 1910 г. за нобелова награда за мир и Симеон Радев, публицист и дипломат, автор на книгата „Строители на съвременна България“.

С многобройните инициативи и изпълнения на хор „Евмолпея“ следващите участия се превърнаха в своеобразно представяне на Българската култура в Битоля. Гости на тържествата бяха Н. Пр. Ангел Ангелов – Посланик на Република България в Северна Македония, проф. д-р Димитър Димитров – ректор на УНСС, проф. д-р Димчо Чешмеджиев – БАН, г-жа Маринела Петреска – председател на дружество на Македоно-Българско приятелство, консули, представители на академичните и културни среди, неправителственият и бизнес сектор.

„През годините хор „Евмолпея” е участвал в различни културно-дипломатически мисии, но като че ли най-затрогваща е именно тази. Затрогваща, защото е свързана с един от най-светлите празници, скъпи на сърцето на всеки българин и защото е свързана с езика на нашите деди и с гордостта, че и ний сме дали нещо на света“, разказа диригентът д-р Хансе.