Грипна ваканция в УХТ и АМТИИ, ПУ отлага връчването на дипломите

  • от PlovdivTime
  • 10:45, 07.03.2020

Грипна ваканция бе обявена в две от висшите учебни заведения в Пловдив - Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” и Университета по хранителни технологии. АМТИИ прекратява занятията със студенти от 7 до 11 март. Заповедта на ректора проф. Тони Шекерджиева-Новак е във връзка с препоръките на министъра на здравеопазването относно високата заболеваемост от грип Б. За администрацията обявените дни ще бъдат работни. 

С друга своя заповед проф. Шекерджиева-Новак  разпорежда да се отложат за неопределено време пътуванията по програми за мобилност до Италия, Китай и други държави, в които има случаи на коронавирус. Целта е да се гарантират безопасността, здравето и животът на преподавателите, служителите и студентите на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“.

Заповедта е връчена срещу подпис на деканите на факултетите, на помощник-ректора и на председателя на Студентския съвет, които са задължени да я сведат до знанието на академичния състав, служителите и студентите.

В едноседмична грипна ваканция от 9 март пък излизат студентите от УХТ. „Последвахме препоръката да бъдат преустановени учебните занятия в университетите, водени от загриженост за здравето и живота на студенти и преподаватели”, коментира ректорът проф. Пламен Моллов. Учебните занятия в университета ще бъдат възстановени на 16 март.

С цел превенция срещу вирусните заболявания ръководството на УХТ  настоятелно препоръча на Студентския съвет да отложи „Пролетните УХТ игри“, планирани за периода 9-23 март. То смята, че е уместно организаторите да отменят кръглата маса „Студентите и спорта“ на  9-и от 16:00 ч. в зала „Хоризонт“, както и официалното откриване на състезанията от 17:00 ч. в Спортния комплекс на университета на Гребната база. Редно е да се съобразим с препоръката на министър Ананиев „да бъдат преустановени масовите мероприятия, включително спортните и културните“, бяха категорични всички членове на Академичния съвет. Организаторите от Студентския съвет да се погрижат да уведомят гостите за отлагането на игрите и да поднесат извинения от името на университета, препоръча още проф. Моллов.

Философско-историческият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” отменя насрочената за 8 март промоция за връчване на дипломите на абсолвентите 2019 г. Допълнително ще бъде насрочена нова дата.