Грипна ваканция в Пловдив няма да има

  • от PlovdivTime
  • 15:50, 17.01.2023

Грипна ваканция за учениците в Пловдив няма да има. Това стана ясно, след като областният управител Ангел Стоев свика Областния оперативен щаб, където бе взето решение за въвеждане  превантивните мерки срещу разпространението на грип. 

Д-р Димчева, директор на РЗИ  е изготвила доклад, с който се обявява епидемиологична обстановка, защото от вчера заболелите са достигнали числа, при които трябва да се вземат мерки за ограничаване на разпространението на вирусите. Достигнати са стойности над 99 персентила. Изолирани са вируси от тип А. Най-голям брой заразени са от възрастова група от 0 до 4 години и над 65. Във възрастови групи от 4 до 14 и от 15 до 29 години не са достигнати тревожни стойности и затова не се налага ограничаване на учениците в учебните заведения. 

При малчуганите в детските градини мерките, които се въвеждат, са филтриране на децата, редовна дезинфекция и проветряване. За лечебните заведения се преустановяват консултациите на здрави бременни жени и деца, прегледи, свиждания и планирани имунизации. В старческите домове свижданията също са преустановени от 19 до 30 януари. 

От 10 януари се събира статистика на отсъстващите учители и ученици като процентът за учениците е от 13 до 14,5 %, а учителите от 5,5 до 6%, съобщи шефката на РУО Антоанета Пакова.

"Постоянно следим данните и при нужда пак ще бъде свикана среща, на която ще се коментира дали има необходимост от промяна в мерките. Местата с най-много отсъстващи са Брезово, Раковски, Перущица. Там отсъстват между 20 и 25%. Данните обаче не са тревожни. Единствено в община Родопи са преустановени занятията, но това е със санкция на кмета, който може да го направи веднъж годишно", уточни Пакова. 

"Положението в Провдив не е тревожно. Специалистите се надяват с новите мерки да забавят разпространението на грипа. От Регионалната фармацевтична колегия съобщават, че няма липсващи лекарства, а дефицитните имат аналози.  Процесът е динамичен и при нужда ще свикат ново заседание", коментира областният управител. 

Припомняме, че болните от грип и остри респираторни заболявания в Пловдивска област са 179.62 на 10 000 души. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция. 

До момента в Националния център по заразни и паразитни болести са изпратени 92 проби, от които 3 са положителни за грип от тип "А". Заболелите са във възрастовите групи 5-14 г., 15-30 г. и над 65 г. 

Припомняме също, че заради нарастващия брой на болните Община "Родопи" обяви грипна ваканция за учениците от понеделник до сряда следващата седмица, като там детските ясли и градини ще останат отворени, но пропускателният режим ще бъде много строг.

От здравната инспекция апелират гражданите да спазват добра лична и обществена хигиена, да използват маски и дезинфектанти и да спазват физическа дистанция.