Графити Opera Open с музикални изненади за младата публика на сцена „Дворът“

  • от PlovdivTime
  • 12:36, 29.04.2022

Графити OPERA OPEN за млада публика ще се проведе от 4 до 12 юни на открито в двора на пловдивския филиал на Технически университет – София, Трети корпус. Известното пространство с изложен самолет и танк на ул „Цано Дюстабанов“ ще бъде превърнато в музикална сцена като сградата на бившия Френски колеж ще оживее със специално изработен мапинг. Опера Пловдив подготвя селектирана програма от спектакли и концерти, насочени към ученици и младежи. Основен акцент ще е премиерата на хитовия мюзикъл „Fame” (Слава), който ще бъде музикален празник за завършващите училищни класове.Проектъте нова инициатива на фестивала OPERA OPEN 2022 и е част от политиката на Опера Пловдив за представяне на програми за млади зрители и използването на алтернативни градски пространства за музикални събития.

Премиерата на световноизвестния мюзикъл "FAME"  разказва за трудния път към върховете на славата, актуалните теми  и преживяванията на група ученици, които следват мечтата си по-скоро да се докоснат до славата, да станатзвезди. Сценичната версия по сценарий на Хосе Фернандес, музика Стив Маргош и текстове на Жак Леви е базирана на едноименния музикален филм от 1980 година, в който действието се развива в американски колеж за изпълнителски изкуства, където се изучава музика, танц и театър. Режисьор на мюзикъла е Петър Одаджиев, диригент - Константин Добройков, художник – Николина Костова Богданова, хороеграф – Амедео Джунта, мапинг – Петко Танчев. В спектакъла участват солисти и оркестър на Опера Пловдив и  над 25 млади изпълнители – познати лица от телевизионни формати и изгряващи звезди от Музикалната академия в Пловдив и вокални школи в страната. Училищните класове могат да празнуват заедно края на учебната година с посещение на „Fame” на 8, 9 и 10 юни от 20:30 часа. Премиерата е в партньорство със Софийска академия за музикален театър.

Хитовият музикален проект "По-полека Симфони" на 4 юни от 20:30 часа събира оркестъра на Опера Пловдив със Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ - Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Веселинов-Еко, Иван Лечев и Мирослав Иванов, за да открие сезона на ваканциите и морските приключения с известните песни на групата.

Подарък за геймърите е „Game Music Симфони“ на 11 юни от 20:30 часа. Почитателите на компютърните игри ще чуят за първи път на живо музиката от удостоената с наградата на Британската Академия (BAFTA) игра "Divinity: Original Sin 2" и  световния хит - играта "Baldur's Gate 3".Композиторът и музикален директор на игритеБорислав Славов ще бъде специален гост на мултимедийния концерт и ще представи изненада за присъстващите! Диригент на оркестъра на Опера Пловдив е Константин Добройков.

Най-малките зрители са поканени на 5 и 12 юни от 18 часа на концерт-спектакъла  „БИБИДИ – БОБИДИ – БУУ“ с любими песни от филмите „Цар Лъв“, „Аладин“, „Пепеляшка“,  „Леденото кралство“, „Мери Попинс“ и др., изпълнени от малките артисти от Академията на Госпожа Опера. Режисьор е Георги Динев, художник е Адрияна Найденова, хореографи са Петя Попова и Никол Баранова.

Билети за Графити Opera Open се продават на касата на Операта, касите на Ивентим, онлайн в eventim.bg и в Grabo.bg.

Опера Пловдив изказва своите благодарности за съдействието на ръководството на Технически университет – София, филиал Пловдив.