Фолклорният ансамбъл на СУ „Любен Каравелов“ с отличие от Париж

  • от PlovdivTime
  • 17:35, 29.07.2022

Представителният ансамбъл „Тракийска младост" към  пловдивското СУ "Любен Каравелов" откри 22-ия Международен конкурс и фестивал на изкуствата "Мостове в Париж, звездите на Париж 2022” и спечели  призова награда - диплом Лауреат 1-ва степен. Младите пловдивски дарования представиха букет изпълнения от различни фолклорни области под мотото “Картини от България”.

Ръководителят на ансамбъла Георги Найденов получи и диплом за  професионални постижения и за личен принос за укрепване на международните културни връзки и за подкрепа на многонационалните традиции фестивала. Във  22-ото издание на форума, който е с конкурсен характер, се включиха солисти, ансамбли и творчески колективи от Франция, Гърция, Полша, Латвия, Литва, Естония, Армения, Румъния, Словакия.

Членове на международното жури са известни френски дейци на културата и изкуството. Главната задача на тазгодишното издание бе откриването на нови таланти, предоставяне възможности за представянето им на сцена пред парижката публика, обмяна на опит и творчески постижения между участниците от различни краища на Европа и света, повишаване професионалното ниво и квалификацията на педагозите и ръководителите.

Пловдивските таланти, чиито художествени ръководители са Мария и Георги Найденови, се състезаваха във възрастова категория от 16 до 18 години. За учениците беше организирано посещение на Музея на парфюмите “Фрагонар” с  уникална колекция от началото на 19 век до наши дни, на опера „Гарние“, Айфеловата кула, Лувъра, Триумфалната арка.

Фолклорният ансамбъл на СУ „Любен Каравелов“ осъществи пътуването си с подкрепата на община Пловдив по проект „Ансамбъл Тракийска младост – посланик на българската култура в Париж“ от 21 до 24 юли 2022 по Компонент 2 „Мобилност“ от Културния календар.