Фестивалът Made at the Academy се звръща с пет събития през юни

  • от PlovdivTime
  • 12:12, 28.05.2024

Фестивалът Made at the Academy се завръща за четвърта поредна година с пет събития. Организатор е Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“. Форумът ще представи на различни сцени и локации творческия потенциал на студенти, преподаватели и водещи имена в българското съвременно изкуство в жанровете опера, мода, класическа музика, джаз, танц, изобразителни и визуални изкуства и фолклор. Тази година фестивалът се посвещава на 60-годишнината на АМТИИ.

Откриването е  на Римски стадион на 4 юни от 18 ч. с откриване на изложбата „Академия 6.0 - 60 години Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив“, дело на проф. д-р Галина Лардева и доц. д-р Александър Гьошев. Тя ще продължи до края на месеца. Специален подарък за всички пловдивчани е модното ревю на студенти от специалност "Дизайн на облеклото" с ръководител доц. д-р Динка Касабова с начален час 18.15 ч.   на Римския стадион.

От 18.30 ч., отново в Римски стадион, Академичният оперен театър очаква своите зрители на едноактната опера "Комарджията" от Луиджи Керубини по либрето на  Антонио Салви. В ролите влизат Евгения Ставрева (Серпила, мецосопран) и Оуянг Рунзе (Бакоко, баритон), участват струнен квартет в състав Таня Пенкова – концертмайстор, Зара Дикова – цигулка, Ли Цзясин – виола и Мариян Костов – виолончело. Клавирният съпровод на чембало е на Мартин Дафинов. Диригент е гл. ас. д-р Алия Хансе, а режисьор - доц. д-р Ивайло Михайлов. Вокални консултанти са доц. д-р Ивайло Михайлов и ас. Алпер Юнлютюрк, сценография и реквизит - Дария Панайотова и Александра Калайджиева,  костюмите са на Театрална студия „А‘парт“.

Вторият ден на фестивала, 5 юни, продължава от 18 ч. в залите за временни експозиции на Градската художествена галерия на ул. „Княз Александър I Батенберг“ №15 с представителната Годишна изложба на Факултет „Изобразителни изкуства“ на Академията, в която се представят всички специалности на факултета. По традиция на събитието ще бъдат обявени отличените студенти в ежегодния студентски конкурс.

От 20.30 ч. на 5 юни Академията представя на Античния театър кулминацията на фестивала –  концерт „Академията кани Пловдив“ с участието на представителните академични ансамбли и състави на АМТИИ, студенти, докторанти и преподаватели, възпитаници в изпълнителско изкуство на водещи преподаватели и творци от Академията, носители на престижни международни награди за изкуство.

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив и е част от Културния календар на града и е носител на престижната награда „Пловдив“ в раздел „Съвременни мултижанрови изкуства“ за 2022 г. Проектът се осъществява в партньорство с Общински институт „Старинен Пловдив“.

Фотография: АМТИИ, архив