Етнографският музей кани децата на Пловдив на “Приключения с Аргир“

  • от PlovdivTime
  • 12:17, 23.05.2023
Етнографският музей в Пловдив кани на премиерата на новата си детска образователна книжка „Приключения с Аргир" на 1 юни от 18 ч. Благодарение на усърдието на екипа, илюстратора Димитър Петров, студио „Тотем МС“ ЕООД и партньорството с ученици от 10 „а“ клас на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства от специалност „Компютърна анимация“ с ръководител Роберт Попов и школа „Занимателна математика“ – Пловдив този проект се превърна в приключение за всички. 
 
Книжката е насочена към възрастова група 1-5 клас. В нея е заложена идеята за мултидисциплинарност, включвайки елементи от "Български език" чрез „четене с разбиране“ с последващи въпроси; "Математика" – представена атрактивно с няколко забавни задачи; елементи от природни науки – запознаване с багрене от природата и лечебните практики в миналото.
 
 
Тематиката е свързана както с традиционната българска култура, така и с градската,  и детето ще може да ги съпостави и да направи паралел между тях. Главен герой и разказвач е самият собственик на къщата – Аргир Куюмджиоглу. В края на приключението той подарява ключ за нашия общ дом – Етнографския музей в Пловдив, с възможност за едно безплатно посещение на дете.
 
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“.
 
През целия ден на 1 юни входът за деца до 14 години ще бъде безплатен. При закупуване на книжката „Приключения с Аргир“ с всяко дете ще може да влезе безплатно и един придружител.
 
"Нашият екип ще помогне при справянето със задачите. На представянето в 18 ч. сме подготвили изненада и подарък за всяко дете", канят организаторите.