“Етно кухня на колела“ и Фестивал за децата и семейството започват след дни

  • от PlovdivTime
  • 10:34, 21.05.2021

Петото издание на Панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“, което ще се проведе в края на май и началото на юни в Пловдив, тази година ще е посветен на децата и ще се проведе паралелно с първия Фестивал за децата и семейството „Синьо лято в Пловдив“. Малчуганите ще се запознаят отблизо с различни художествени и сценични изкуства. А майстор-готвачите от различните общности в Пловдив ще им приготвят традиционните закуски от националните кухни на етносите, любимите детски лакомства от близкото минало – вкусни сутрешни и следобедни хапвания, които са ни правили баба и дядо, мама и тати.

Само и единствено на панаира ще има домашно приготвени различни видове руски пирожки, вкусни шоколадови „картошки“, еврейски кифлички с орехов пълнеж „Роскитас Де Алхашу“, ханукални бухтички и борекитас. Детският празник не може да мине и без сладолед – ето защо италианската общност ще осигури специално за дните на фестивала най-хубавия детски сладолед от страната на сладоледа. Разбира се, няма как да не опитате и калоферска баница със сирене, а който обича сладко – и домашен тиквеник.

Основната локация на панаира тази година е парк „Рибница“ в район „Северен“ (до спортна зала „Строител“).

Паралелно с кулинарния панаир, на открита сцена децата ще могат да гледат различни спектакли и ще се запознаят отблизо с различни сценични изкуства.

„Изкуство от децата за децата“ е основното мото на събитията, организирани от Фондация „Заедно“, които ще се проведат в дните от 28 май – до 1 юни.

Всички деца, които обичат да рисуват, ще могат да се включат в в пленера на открито „Толерантност и признателност“, който ще водят още първия ден (28 май – петък) преподаватели от НХГ „Цанко Лавренов“. А тези, които обичат да четат, ще имат възможност да се запознаят с едно от най-интересните за малките читатели издания на българския пазар.

Идеята е панаирът и фестивалът да се разрастват всяка година и да се превърнат в едно от най-очакваните годишни събития от Културния календар на Пловдив. Всички родители, баби и дядовци, които искат да доведат децата си, ще имат възможност да се запознаят съвсем скоро и с пълната програма на събитията.

Проектът на Фондация „Заедно“ за поредна година е част от програмата „Фестивали и значими събития“ на община Пловдив и се финансира по Наредбата за инициативи в сферата на културата, като част от Културния календар на града за 2021 година.