Епископската базилика отваря врати за архитектурна работилница за деца

  • от PlovdivTime
  • 16:24, 26.07.2023

Епископската базилика на Филипопол ще отвори врати за Детска архитектурна работилница на 30 юли от 11 до 12.20 ч. В нейното ателие участниците ще могат да се разходят из улиците на Филипопол - градът, който откриваме под днешен Пловдив. Ще се пренесат назад във времето и ще попаднат в забързания ритъм на античното ежедневие. Ще сравнят картите на съвременния Пловдив и античния Филипопол и ще се научат да се ориентират по тях.

Децата ще се запознаят с основните видове сгради, характерни за римските градове и накрая заедно ще създадат модел на града.

"Минималната възраст на участниците е 6 години. Запишете се на имейл: [email protected], входът е безплатен", канят организаторите.

Проектът „Архитектурни приключения в Епископската Базилика" се реализира с подкрепата на Фондация „Америка за България". Той е един от 10-те проекта, които получиха финансиране на обща стойност 144 602 лева за разработването и провеждането на образователни програми и събития на територията на Епископската базилика на Филипопол в Пловдив. В обявения конкурс на Фондация „Америка за България“ и „Приятели на Базиликата – Пловдив“, в сътрудничество с Общински институт „Старинен Пловдив“, бяха подадени 32 предложения от организации от цялата страна.