Две дузини талантливи пловдивски деца са сред отличниците на фондация “Димитър Бербетов“

  • от PlovdivTime
  • 18:14, 16.04.2020

Два отбора талантливи деца са номинирани за постиженията си през миналата година в клуб „2019” на фондация „Димитър Бербатов”.  Футболната ни звезда превърна в традиция инициативата да излъчва стипендианти в различни сфери – спорт, наука, изкуство, на които след това помага. 

За поредна година в клуб „2019” попада талантливият тромпетист Георги Грозев. 17-годишният възпитаник на преподавателя Пенчо Пенчев в Музикалното училище „Добрин Петков” . През отминалата година Георги спечели призове от конкурсите  „Път към славата“ – София,  голямата награда на категория „Инструменталисти”  на VІІ Международен фестивал на изкуствата „Каспи Арт“ – Турция, Първа награда на X Международен конкурс за тромпетисти – Ст. Загора, Първа награда на IV Международен фестивал „Полихимния“ – Скопие, с тромпетно трио "GMG" стават носители на първа награда в категория "Камерна музика", Втора награда (единствена) – категория „Духови инструменти“, ВГ „Младежи“ (14-16 г.), видеоучастие – Международен интернет музикален конкурс (IMKA) - Сараево (Босна и Херцеговина). Георги е член и на Клуб 2017 и Клуб 2018 на Фондация „Димитър Бербатов“, лауреат на Голямата награда за 2018 г. 

Сред номинираните е и 15-годишният китарист Юлиан Станчев. Деветокласникът е възпитаник на д-р Милена Вълчева в НУМТИ „Добрин Петков”. 2019 г. бе изключително ползотворна и успешна за Юлиан. Проявявайки сериозност, трудолюбие и целенасоченост, той осъществи многобройни концертни изяви в Пловдив, София, Казанлък, Варна, Охрид и др., а през май бе солист на Симфониета – Враца, с изпълнение на Концерта за китара и оркестър в ла мажор от Фернандо Карули и на виртуозното „Танго ен скай“ от Роланд Диенс. Юлиан е член на Клуб 2017 и Клуб 2018 на Фондация "Димитър Бербатов".

Ученикът на Светлана Косева в Музикалното училище – 16-годишният Георги Чиколов, е номиниран за спечелени награди на международни конкурси у нас. Георги е ученик в НУМТИ „Добрин Петков”. 

Талантливият пианист Борис Биков – ученик на Светлана Косева в Музикалното училище, също е сред номинираните.  15-годишният пловдивчанин е носител на първи награди от конкурси в Гърция, Англия и Италия. Борис е член на Клуб 2016, 2017 и 2018 на фондация „Димитър Бербатов”. 

Още една възпитаничка на педагога Светлана Косева в Музикалното училище е сред номинираните. 15-годишната пианистка Биляна Динкова е носител на първи награди от конкурси в Северна Македония, Босна и Херцеговина, Италия и Българи. Тя е член и на Клуб 2017 и  2018 на Фондация "Димитър Бербатов". 

8-годишната пианистка Хрисиана Савова, ученичка на Светлана Косева в НУМТИ „Добрин Петков” е отличена за отличията си от конкурси в Италия, Франция и България. 

Дейми Велчева, ученичка на Весела Танева в НУМТИ „Добрин Петков”, е отличена за победите си в различни конкурси по пиано у нас и в чужбина. Тя е член и на Клуб 2018 на Фондация "Димитър Бербатов”. 

Цигуларката Белослава Петрова, ученичка на Валентина Тенчева в НУМТИ „Добрин Петков”, е отличена за победите си на конкурси в Турция и България.

Третокласникът в Музикалното училище Христо Нанев е номиниран за първи места от участия в песенни конкурси у нас. Момчето учи поп пеене в естрадно студио „Прима” при ОДК-Пловдив. 

Друга малка голяма звезда в златния клуб на номинираните е певицата Виктория Димова от Арт Войс Център на Руми Иванова. 12-годишното момиче е възпитаник на ОУ „Райна Княгиня”. През 2019-а Виктория спечели Grand Prix на Международна музикална академия „Нота по нота”, голямата награда на направлението (еднолично, над първите места) - направление „С песните на Мими и Развигор” на VII Национален младежки конкурс с международно участие „Петнадесет лалета”, голямата награда на категорията "Поп пеене" и още много други. 

Виктория е номинирана и във вокален дует с Иван Едрев. Те са отличени за победите си на различни поп конкурси. През 2019 г. Виктория и Иван и получиха специална покана - като дует и солисти, за участие в "EuroStars Festival" - Малта 2020. Поканата е изпратена от продуцента на фестивала г-н Мартин де Габриеле. Като солови изпълнители Иван и Виктория са членове и на Клуб 2018 на Фондация „Димитър Бербатов”. 

12-годишният народен певец Павел Димитров е носител на награди от престижни конкурси в България.  Той е ученик на Виолета Щерева и Румен Монев във ФАФ „Куклици” при ОДК-Пловдив.  Павел е член на Клуб 2015,  2016,  2017 и  2018 на Фондация „Димитър Бербатов”.

Сред номинираните за спечелени музикални конкурси е и 12-годишната певица Ива Димова, възпитаник на Ирена Велева в МюзикАрт център. През 2019 г. Ива спечели награди и в математиката. Участва в благотворителни концерти на сдружение „Различни, но равни“. Активно участва в културни събития на гр. Пловдив и фестивали в България и чужбина с ФТА „Дилянка“. Ива е член на Клуб 2017 и Клуб 2018 на Фондация „Димитър Бербатов“. 

Третокласничката Кристина Димитрова, възпитаничка на Теодора Чернева в естрадно студио „Прима” при ОДК, е сред отличниците в раздел поп пеене. 9-годишната певица има награди от различни конкурси у нас. 

9-годишната Пресияна Наневска попада в отбора на Бербатов с постиженията си в народното пеене. Момиченцето е възпитаник на Виолета Щерева и Румен Монев във ФАФ „Куклици” при ОДК-Пловдив. През 2019 г. печели 3 златни медала със солови изяви, а също и златен медал с дуетна изява с Антония Донков, както и два бронзови медала. 

11-годишната Никол Петковска е отличена в сферата на поп пеенето. Тя е ученичка на Ирена Велева в музикален център MusicArt. Тя има няколко първи места от конкурси в България.

16-годишната Диана Димитрова, възпитаничка на Даниела Денчева в „Контемпо студио”, е номинирана за постиженията си в поп, рок и джаз пеенето. Тя е член и на Клуб 2016 и Клуб 2017 на Фондация „Димитър Бербатов“.

За постиженията си в писането е отличена 12-годишната Деница Малчева, възпитаник на Горица Петрова в ОУ „Стоян Михайловски”. Петокласничката е носител на първа награда (единствена) – раздел „Литературно творчество“ – поезия, на XII Национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски” – Русе, второ място (поделено) – раздел „Стихотворение” – VІ Общонационален конкурс за стихотворение, есе и рисунка „Въведение Богородично" – Пловдив, първо място (поделено) – раздел „Поезия” и други.  

11-годишната Велина Денева от ОУ „Стоян Михайловски” с учител Горица Петрова е отличена за постиженията си в литературни конкурси.

18-годишният математик Евгений Кайряков, който е възпитаник на Илиана Цветкова в СМГ „Паисий Хилендарски”,  е номиниран за първите си награди от състезания в Казахстан, Великобритания,  Русия, Молдова. Пловдивчанинът е шесткратен Лауреат на Голямата награда на Фондация „Димитър Бербатов” - за 2010, 2011, 2012, 2013, 2015 и 2016 г.

Номинирана за постиженията си като математик е 14-годишната Ива Ичевска – ученичка на Божидар Божиков от ЕГ „Пловдив”.  През 2019 г. Ива печели общо 14 отличия на национални и международни математически състезания: от тях 8 златни, 3 сребърни и 3 бронзови медала. Талантливото пловдивско дете е номинирано и в друга категория - поп, рок и джаз пеене. Ива е възпитаник на Арт Войс Център на Руми Иванова и през изминалата година спечели много престижни международни конкурси

12-годишният възпитаник на Математическата гимназия  Васил Стойков попада сред номинираните заради множеството си първи награди от състезания по математика в България и Япония, където се състезаваха 2000 ученици от 25 държави. Васил е ученик на Кремена Симеонова, Божидар Божиков и Иванка Юрукова. 

Възпитаник на същите преподаватели е и друго номинирано дете – 12-годишната Димана Праматарова. Тя е член и на Клуб 2017 и Клуб 2018 на Фондация „Димитър Бербатов“. Димана спечели първо място Първа награда (поделена) - V клас, на Международно състезание World Mathematics Invitational (WMI), както и златни медали от състезания у нас. 

Талантлив математик е и друг от номинираните млади пловдивчани 13-годишният Петър Узунов. Той е ученик в Математическата гимназия, преподавател му е Невена Събева. През състезателната 2019 г. Петър участва в над 30 международни, национални и областни състезания по математика и спечели над 20 призови места. С помощта на Фондация "Димитър Бербатов" Петър участва и спечели призови места в World Mathematics Championship - Мелбърн (Австралия) в следните категории: Duel – второ място, Proof – второ място (отборно), Open – трето място (отборно). Петър е член на Клуб 2016, Клуб 2017 и Клуб 2018 на Фондация "Димитър Бербатов". 

Александър Пендов, на 10 г., е номиниран за постиженията си в математиката. Негов учител е Надежда Вълчева в ОУ „Елин Пелин”.

8-годишният Александър Кайряков, ученик в ОУ „Алеко Константинов”, също е сред отличените за постиженията си в математиката. Ученикът на Йорданка Иванова спечели златни медали на зимния и пролетния и сребърен медал на есенния кръг на Международен турнир „Математика без граници”, както и на други състезания у нас. 

За постиженията си в точните науки – информатиката, е отличен 19-годишният Радослав Димитров. През 2019 г. той е най-добре представилият се българин на всички национални и международни състезания по информатика. Той е пръв в националната ранглиста на състезатели по информатика в група А и ХІІ клас. За трета поредна година печели място в националния отбор по информатика (старша възраст), като тази година е с най-високия резултат. В момента талантливият пловдивчанин е студент в Оксфордския университет. Радослав е член и на Клуб 2017 и Клуб 2018 на Фондация "Димитър Бербатов". Лауреат на Голямата награда за 2017 г. и финалист за Голямата награда за 2018 г.  В Математическата гимназия Радослав е ученик на Бистра Танева.

17-годишната Елена Кикьова е номинирана за постиженията си в информационните технологии. Тя е ученичка в Математическата гимназия при инж. Дарина Брънчева.  Тя е победител в състезания в България.

 10-годишната балерина Милка Георгиева е ученичка на Кремена Антонова в спортен клуб „Ера” при ОДК-Пловдив. Та е с първи места от състезания по модерен балет у нас, както и от Балканската танцова спартакиада. 

13-годишната възпитаничка на Школа за танци на Влада Парфенова – Елица Алексиева, е сред номинираните за постиженията си на различни национални конкурси по класически балет. Елица е член и на Клуб 2018 на Фондация "Димитър Бербатов". 

10-годишната Симона Лукова е сред номинираните за победи в състезания по съвременни танци. Тя е ученичка на Кремена Антонова в СК „Ера” при ОДК-Пловдив. Симона е член и на клуб 2017 на Фондация "Димитър Бербатов", а през 2019 г.

Kоментари

коментар
Прегледал номинациите
22:38, 16.04.2020
Отговор

Още един цял отбор от ЕС "Прима" с ръководител Теодора Чернева е пропуснат в дописката: - Мартина Жекова, на 17 г. , ученичка в НУМТИ "Добрин Петков", членува в Клуб 2015, 2016, 2017, 2018 - Дует "Прима"- Василена Конзова и Стилиян Пенков, на 16 г., ученици в ХГ "Св.св. Кирил и Методий", членове на Клубовете от 2014 г. до сега. - ВГ "Прима" - 9 деца на възраст от 11 до 18 г. от различни пловдивски училища