Директорът на РУО: Училищата в Пловдив сами решават за онлайн обучението, затваряме всички при тъмночервена зона

  • от Соня Желязкова
  • 11:19, 14.09.2021

Близо 3100 първолаци ще чуят първия училищен звънец в Пловдив тази година. На 15 септември обаче не всички родители ще могат да изпратят учениците си в двора на училищата.  Това се налага заради строгите COVID мерки, при които ще се проведе организацията на откриването на учебната година.

 „В Пловдив действаме спрямо нареждането на министъра на образованието Денков. Съобразно броя на учениците в конкретното училище, ще съставяме официалното откриване с различно начало на отделните класове. Зони за родители ще има за тези, чийто деца влизат в ново училище – 1ви, 5ти и 8ми клас“, коментира пред TrafficNews директорът на РУО Антоанета Пакова.

Към този момент учениците ще се обучават присъствено. Припомняме, че съгласно планът, издаден от министър Денков, училищата ще функционират спрямо COVID зоната, в която се намира областта.

„Тръгваме от училищно ниво. В зелена, жълта и червена зона директорите сами ще преценяват ситуацията и ще вземат мерки. Ако Пловдив попадне в тъмночервена обаче, затваряме всичко“, поясни Антоанета Пакова.

В случай на висок процент заразени деца, до 10 на 100, отново ще се преминава в обучение в електронна среда. Онлайн ще се учи и при твърде много заразени учители.

Другият вариант, в който може да се пристъпи към затваряне на училища, идва, ако от здравното министерство издадат изрична разпоредба за това.

Резултатите от мониторинга за тестване на педагогически и непедагогически персонал ще бъдат обявени едва след 16 септември, поясни Пакова.

До 14-ти ще бъдат ясни всички проби на заявилите желание за участие. Ако има положителна , то съответния служител няма да присъства на първия учебен ден. Оттам нататък действията влизат в компетентностите на РЗИ-Пловдив“, заяви още директорът на Регионалното училищно управление.