Динозаври, грамадна глава и 2 метра сняг поискаха малките пловдивчани от Дядо Коледа

  • от Соня Желязкова
  • 10:46, 25.12.2022

„Всичките динозаври на света“, „куче, ама да е истинско“, „сграда на главната улица“, „гримове и грамадна глава“, „сняг 2м. и много здраве“, или всъщност.. „тази година бях много послушна, но искам ти да ми избереш подаръка, защото още съм много малка и не ми се мисли“.

Ако нещо в това, което прочетохте, ви звучи странно или  нелогично – имате проблем. Забравили сте какво е да си дете!

Всъщност това са само част от пожеланията, които Дядо Коледа е получил тази година. Писмата са пристигнали от Пловдив и за изпратени от деца на различни възрасти. Всичко писма притежават своя уникален почерк, от който едновременно прозират  невинност, изключителна детска прозорливост и изобретатлност.

Шарени с много цветни лепенки, брокат, или пък семпли и забавни – около 2200 са били писмата, които деца от Пловдив и областта са изпратили до добрия белобрад старец. Всички те много скоро ще получат отговор благодарение на Светлана Карова и екипът, който ѝ съдейства. Всяка Коледа, вече 12 години насам, тя се занимава с тази дейност.

Писмата са били част от конкурса „Най-красиво писмо до Дядо Коледа“, провеждан по традиция от „Български пощи“. В него тази година с награда са били отличени 3 деца – Антон, Лорин и Денис, които са избрани за автори на най-креативните писма. Първенецът Антон, печели за втора пореден път, като тази година първо място взел заради шал, който изплел за Дядо Коледа. Освен това към него той прикрепил и писмо, дълго 6 страници, в които описал всички свои приключения през годината. Второто писмо – на Лорин, представлявало ръчно изработена книжка от филц, в която тя разказала своята история. Данис пък заложил на опаковката на писмото си, която била изключително креативна. Трима други са получили поощрителни награди.

 „Получавахме над 200 писма всеки ден. Изчели сме всички и сме направили най-възможното отговорът на Дядо Коледа да достигне до децата. Скоро имахме казус, в който детенцето беше написало с едри и детски шрифт само „телефон на мама“. Нямаше адрес. Позвъних на телефона и майката доста се развесели. Оказа се, че тя не знае, че детето ѝ само е написало и пуснало писмо. Има някои доста самостоятелни хлапета (смее се). Важното е, че тя даде точен адрес и успяхме да изпратим посланието на Дядо Коледа“, разказва пред TrafficNews Светлана Карова.

Тя споделя, че понякога е изключително трудно да намерят точните адреси. Екипите им обаче се отнасяли към задачата отговорно, с надеждата да родят детски усмивки. И те, като работливите помагачи на белобрадия старец, почти през целия месец декември оставали след работното си време, за да прочетат детските писма.

По нейни наблюдения тази година повечето детски желания имали материален аспект - играчки, които виждат и искат от детските филмчета, игри. Една значителна част от момчешките писма желаят Дядо Коледа да им донесе технологичен подарък, а момичетата залагат на кукли или гримове. Намират се любознайковци, които молят за книги, енциклопедии, материали за рисуване и писане.

Срещат се обаче и такива, които са поискали от белобрадия старец малко по-нестандартни желания. Подбрахме ви тези, които ни впечатлиха приятно:

Тодор изработил картичка на Дядо Коледа, която оставил не надписана. В нея откриваме малка хвърчаща бележка: „Това е подарък от мен. Ако искаш да подариш на някой картичка, а нямаш – само трябва да напишеш моята и си готов“.

Габи пък си пожелава „Сграда на главната улица“.

Не липсват и алтруизтичните пожелания:

 „Искам моето семейство и моите приятели да бъдат здрави, а животът да е изпълнен със забавление и усмивки. Бедните да имат храна на масата и покрив над главата. Хората, които вършат доброто, да им се върне добро. Природата и светът да станат по-чисти. Животните да не изчезват като вид. Планетата да стане по-спокойна, без войни“.

„Искам всички хора да са щастливи, здрави и добри. Миналата година с  моите две приятелки нахранихме майка и пет малки кученца, а днес нахраних малко бездомно коте. Тази година искам да помогна на още много бездомни животни“.

Екипът на TrafficNews желае на всички деца в Пловдив да бъдат здрави, да растат щастливи, любознателни, питащи, търсещи и откриващи! Весели празници и дано Дядо Коледа ви донесе това, което сте си пожелали искрено!

Галерия: