Девет вълнуващи онлайн изложби на Художествената гимназия показват талантите на Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:17, 22.04.2020

Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов” представя в своя официален уеб сайт  www.nhglavrenov.bg  виртуални изложби с ученически произведения, създадени по времето на дистанционното обучение. Експозициите са вече девет и са с творби на ученици от 8 до 12 клас от различните специалности на Художествената гимназия, а за някои от тях  PlovdivTime вече разказа. Младите таланти доказват, че за изобразителното изкуство няма граници и ограничения. Те рисуват неуморно и създават прекрасни произведения под ръководството и с напътствията на своите преподаватели през учебните часове по време на извънредното положение. 

Първата изложба, с която стартираха виртуалните културни събития в сайта на НХГ, е с живописни творби, създадени за учебния предмет „Живопис” при преподавателите: Полина Тодорова, Ангел Китипов, Кети Георгиева и Ваня Годжелова. Показани са пейзажи, натюрморти, портрети и фигурални композиции, които са изпълнени в различни живописни техники и стилове. 

Втората експозиция показва интересни рисунки на учениците от 8 и 9 клас от специалност „Пространствен дизайн” при учителката Ивилина Коликова. 

„Дигитална изложба № 3” включва проекти за различни стенописни техники – сграфито, витраж, секо и стъклопис – всички нарисувани от гимназистите в часовете по „Стенопис” и след ценните съвети на преподавателите Атанас Камешев и Кристина Кутлова.

В „Дигитална изложба № 4” са представени самостоятелни задачи на осмокласниците от специалност „Пространствен дизайн”, на които преподава Паулина Стоянова. Включени са макети на обемни модулни композиции от геометрични тела, които са изпълнени старателно и професионално от бъдещите дизайнери.

Учителите Антония Фингарова, Христо Жеков и Махаил Маламски са селектирали най-добрите постижения на учениците си по учебния предмет „Графика”, които могат да се разгледат в графичната виртуална изложба. Това са черно-бели рисунки с туш и перо и в смесени техники на портрети, фигури, композиции, пейзажи и натюрморти.

Съвместната изложба „Компютърна графика” на гимназистите от 11 клас показва дигитални портрети и автопортрети, реализирани на дигитални устройства чрез апликации за обработка на растерна графика. Произведенията са направени по време на дистанционното обучение по специалния предмет „Компютърна графика” при преподавателя Паулина Стоянова.

Въздействащи и актуални са плакатите на гимназистите от 11в клас от специалност „Рекламна графика”, които са представени във виртуална изложба „Плакат”. Те са на тема, свързана с разпространението на вируса „Covid-19” и опасностите и последствията от него. Плакатите са реализирани по време на онлайн обучението под ръководството на преподавателите – Костадин Отонов и Петър Чучулигов. Изпълнени са с разнообразни техники и различни компютърни програми.

Виртуалната изложба „Натюрморт” е първата самостоятелна изложба на учениците от 8а клас от специалност „Изящни изкуства”. Експозицията включва натюрморти с пролетен акцент, които са изпълнени с експериментална техника чрез изразното средство точка. Творбите са нарисувани в онлайн часовете при специалиста Ваня Годжелова.

НХГ „Цанко Лавренов” посрещна великденските празници с многоцветна фотографска изложба, публикувана отново в уеб сайта на гимназията. Включени са най-добрите фотографии на ученици от различни класове, които изучават тайните на фотографското изкуство в курса по извънкласна дейност „Фотография” при Атанас Камешев.

Талантливите гимназисти от Художествената гимназия продължават да създават нови произведения в часовете по специални предмети, които предстои да бъдат публикувани в официалния сайт на институцията.