Девет ученици от Сценични кадри с едногодишна стипендия за постижения

  • от PlovdivTime
  • 18:02, 27.03.2023
Девет таланти от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства са отличени с едногодишна стипендия на Деветия национален ученически конкурс по актьорско майсторство под егидата на Министерство на културата, организиран от НГСЕИ
Той бе с продължителност два дни и се проведе в трето ателие на училището. Участниците трябваше да са от 8 до 11 клас и да не са навършили 18 г. до завършване на конкурса. Стипендиите за отличените в челната тройка на различните категории се дават от МК.
 
Тази година в конкурса се включиха 47 ученици от НГСЕИ-Пловдив, НУМСИ ,„Проф. Панчо Владигеров“-Бургас, НУМСИ „Христина Морфова”-Стара Загора, НУИ „Панайот Пипков“-Плевен. Те се състезават в направления: Драматичен театър, Куклен театър, Невербален театър/Пантомима и се представиха с монолози, откъси от пиеси, куклени етюди и части от проза.
 
Авторитетното жури, което тази година бе натоварено с нелеката задача да извърши оценяването, бе с председател - актьора  Владимир Зомбори от нашумелия телевизионен сериал „Вина“, който е и възпитаник на НГСЕИ–Пловдив и членове бяха Анна-Валерия Гостанян и Стефания Георгиева. На конкурса присъства Ралица Базайтова от дирекция "Сценични изкуства и художествено образование“ в Министерство на културата, която връчи стипендиите на финала.
 
Награждаването бе в събота, а през деня Владимир Зомбори проведе неформална среща с учениците. Гост на награждаването бе и още един участник в сериала „Вина“ Димитър Селенски , който бе член на журито в предишно издание на конкурса.

Вижте победителите в отделните категории:

Направление „Драматичен театър“
1 място - Радост Костадинова - НГСЕИ-Пловдив
2 място - Атанас Пределиев - НУМСИ ,„Проф. Панчо Владигеров“-Бургас
3 място - Димитър Ганчев - НГСЕИ-Пловдив

Направление “Куклен театър“
1 място - Деница Харизанова - НГСЕИ-Пловдив
2 място - Василена Атанасова - НУМСИ ,„Проф. Панчо Владигеров“-Бургас
3 място - Стефан Георгиев - НГСЕИ-Пловдив

Направление „Невербален театър“
1 място - Васил Желев – НГСЕИ–Пловдив
2 място - Велиян Петров – НГСЕИ-Пловдив
З място - Красимира Илиева – НУИ „Панайот Пипков“–Плевен