Детски уикенд с подарък зъб от акула и лекция на Тео Димов в зала „Динозаври“ на Природонаучния музей

  • от PlovdivTime
  • 17:31, 10.01.2022

Открита лекция на най-новия младши стажант Тео Димов в Природонаучния музей на Пловдив ще се проведе на 15 януари от 11 ч. в зала "Динозаври". Тео е на 9 години и за пръв път ще представи пред публика своята интереснa лекция за периода Креда, чрез която ще запознае любителите на динозаврите с някои емблематични представители, обитавали Земята по това време. Интересите на Тео включват палеонтология, рисуване, всичко свързано с природата и нейното опазване.

Образователното събитие е част от поредния детски уикенд в музея, който ще продължи и през двата почивни дни - 15 и 16 януари. Подобно на предходните инициативи, малчуганите до 7-годишна възраст отново ще посещават Експозицията безплатно и ще получават специален подарък – зъб от акула.

Акулите подменят зъби през целия си живот - те разполагат с до 15 реда зъби, като всеки счупен бива подменен с нов от задния ред. Това означава, че през живота си една акула сменя около 20 000 зъба. Причината за честата загуба на зъби при акулите е, че зъбите нямат корени, които да ги придържат здраво към челюстта.

Екипът на РПНМ - Пловдив планира и през новата 2022-та година да продължи организирането на детски уикенди на различни теми, както и на още много образователни инициативи за деца и възрастни, свързани с новия експозиционен модул „Динозаври", както и с цялата научна колекция на културната институция.

Напомняме, че в музея се допускат само лица със зелен сертификат (изключение правят децата до 18 години) и при строго спазване на противоепидемичните мерки.