„Детска китка“ представя Пловдив на Международни детско-юношески хорови празници в Шумен

  • от PlovdivTime
  • 16:39, 04.04.2023

Емблематичният пловдивски хор „Детска китка“ при ЦПЛР Общински детски комплекс – Пловдив с диригент Яна Делирадева и клавирния съпровод на Соня Запрянова, ще вземе участие в XXVII Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ в град Шумен, които се организират от Община Шумен и ЦПЛР – Обединен детски комплекс от 20 до 23 април 2023 г. Празниците на хоровото изкуство са подкрепени от Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, Български хоров съюз и Федерацията на хоровете към Европейския съюз.

В продължение на 4 дни на сцената със свои програми ще се изявят множество детско-юношески състави, а шуменската публика ще се радва на качествени изпълнения. Освен да представят таланта си, младите участници ще имат възможност да общуват помежду си и да намерят нови приятели чрез музиката. Като едно от най-важните хорови събития в България, Хоровите празници в Шумен допринасят за развиване на междукултурното разбирателство и комуникация, както и за установяване на по-добра хармония между децата и младежите.       

Чрез участието си в XXVII Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ в град Шумен хор „Детска китка“при ЦПЛР – Общински детски комплекс и ръководителите му ще покажат високите достижения на българското и пловдивско хорово изпълнителско изкуство. Младите хористки ще станат част от една голяма музикална общност, представена от детски и младежки хорове от страната и чужбина. Те ще се запознаят с особеностите на други национални култури в областта на хоровото пеене, ще намерят нови приятели, ще обогатят общата, музикалната, в някаква степен и езиковата си култура.

„Детска китка“ ще има самостоятелно изпълнение във втория фестивален концерт. Под диригентството на Яна Делирадева и клавирния съпровод на Соня Запрянова в програмата ще бъдат изпълнени разнообразни по характер и националност на авторите творби.

В рамките на фестивала ще се проведе творческо ателие с всички участващи хорове, по време на което ще се подготви и изпълни за първи път „Меса за мир“ от Славил Димитров, съвместно с Шуменския оркестър „Симфониета“, под  диригентската палка на автора.

Пътуването и участието на „Детска китка“ в Шуменските хорови празници се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив чрез проект по компонент „Мобилност“ от Културния календар.