Деца рисуват велоцираптор в работилница в Природонаучния музей в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 14:30, 12.02.2023

Природонаучният за първи път е домакин на работилница за научна илюстрация с водещ  палеонтолога и палеохудожник Владимир Николов на 18 февруари от 11 до 15 часа и на 19 февруари от 10 до 14 ч.

Новите фосилни находки, които безброй палеонтолози непрестанно откриват по цял свят и изследването им чрез нови технологии и методи за анализ непрестанно разширяват знанията ни за праисторическия свят и животните, които са го обитавали.
Една единствена вкаменелост е достатъчна, за да зачеркне десетилетни представи за външния вид на динозаврите.

"В предстоящата работилница по палеоилюстрация ще имате възможност да се запознаете с този впечатляващ хищник и да възстановите външния му вид, такъв какъвто го описва съвременната наука. След това никога повече няма да гледате на птиците по същия начин. През последните 20 години велоцирапторът захвърли облика си на пъргаво и зловещо люспесто влечуго и прие ролята на не по-малко смъртоносен птицеподобен хищник. На какво се дължи тази промяна?", всички въпроси и интересни теми ще коментират децата в работилницата за научна илюстрация с Владимир Николов "Да нарисуваме велоцираптор".

Мероприятието ще започне с презентация (около 30 мин.) за живота и спецификата на този хищен динозавър, след което всеки участник ще получи специално изработен наръчник на палеоилюстратора и всичко необходимо като материали за рисуване.

Владимир Николов е палеонтолог и палеохудожник, понастоящем редовен докторант в Национален природонаучен музей – БАН. През 2008 се дипломира от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в гр. Пловдив със специалност „Театрален, кино и телевизионен декор“, през 2012 завършва специалност „Геология“ в Геолого-географския факултет на Софийския университет, а през 2015 получава магистърска степен по „Геология и палеонтология“ от същия факултет. Илюстрирал е книгата Excavate! Dinosaurs: Paper Toy Palaeontology, а също и корицата на българското издание на бестселъра „Възход и падение на динозаврите“ на Стийв Брусати. Негови творби са отпечатани в различни, основно чуждоезични, учебници, книги, енциклопедии и списания, а някои от възстановките му на праисторически животни (динозаври, птерозаври и др.) могат да бъдат видени в палеонтологичната секция на детския научен център “Музейко”. Участвал е в международната палеоарт изложба Picturing the Past (Музей по естествена история и наука на Ню Мексико, САЩ, 2018) и в няколко изложби организирани от ДАФНИ – Дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори. Като палеонтолог и участник в екипа на Национален природонаучен музей – БАН, участва активно в проучването на динозавровото находище открито край град Трън, както и на това с останки от морски влечуги край Годеч. Докторантските му изследвания са в сферата на палеохистологията – Владимир изследва костните тъкани на динозаври, други влечуги и фосилни бозайници открити на територията на България. Носител е на докторантската стипендия на фондация „Карол Знание“ за 2020 г., а през 2021 г. печели научноизследователски грант от The Jurassic Foundation.

Цената за участие в работилницата е  40 лв., в която се включва и посещение на музея.