Деца от цяла България се събират на творческа работилница “Мозайка на вярата“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:55, 06.07.2021

Творческата работилница "Мозайка на вярата" под ръководство на Атанас Камешев ще се проведе на 28 и 29 юли в Младежки център Пловдив. Преподавателят по стенопис в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив се включва в проекта Mост-между-културите.

Шестнадесет деца са избрани да бъдат част от лагера в Пловдив. Толкова са и възможните пътища, по които ще поеме идеята, след като се докосне до сърцата, умовете и талантите им - Айлин, Емел, Нона, Изел, Невена, Галена, Фазилен, Анастасия, Александра, Аглея, Виктор, Ясен, Дарин, Мартин, Владимир и Джан – деца от различни краища на България, всички талантливи, изявени и търсещи. Кой е другият? Какво е да си с различно вероизповедание от мнозинството? Дали тези пет дни на срещи ще променят мисленето ми и ще отворят очите и сърцето ми?

В контекста на древното минало на град Пловдив и богатия опит в междурелигиозното сътрудничество и разбирателство, участниците ще чуят за традиционната техника за редене на римска мозайка. Всеки ще нареди един фрагмент от предварително подготвено голямо мозаечно пано. Елементите ще бъдат от предварително подготвени и събрани разноцветни пластмасови капачки, с което се изпраща послание за отговорно отношение към околната среда и правилното изхвърляне на пластмасовите отпадъци.

Паното, което участниците ще изработят, ще остане като знак от събитието в Младежкия център.

Събитието е част от проектът Мост-между-културите, който се осъществява от Източноевропейски форум за диалог - МОСТОВЕ и е част от програми НАСЛЕДСТВО на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.