Деца опънаха къмпинг под звездите на планетариума в Природонаучния музей

  • от Мария Луцова
  • 21:26, 31.08.2023

Девет деца на възраст от 12 до 15 години разпънаха бивак и палатки в планетариума на Природонаучния музей за вълнуваща нощ в една от най-интересните и посещавани експозиции под тепетата.

Необичайната нощ в музея започна с разходка из залите. Приключенците първо се запознаха с различни видове, а гидовете им Кристиян Владов и Стефан Кюркчиев им дадоха възможност и да нахранят и да видят извън аквариумите екзепляри от живата експозиция на музея. Научиха детайли подробности от поведението на нощните риби. Видяха и живите пеперуди. Не пропуснаха и залата с динозаврите.

"Този контакт е много полезен, защото децата развиват естествена връзка с природата. Научават нови неща и то непосредствено чрез контакта и разказа, а не през учебника", разказват Кристиян и Стефан.

Вечерта продължи подобаващо - с вечеря, а какво по-вкусно за децата от пица. Празникът ще приключи не с път към дома, а в импровизирания къмпинг в планетариума, където вече са опънати шалтетата и поставени спалните чували. Децата ще нощуват там, а над тях ще светят звезди, съвсем като в дивата природа.

"Не откриваме топлата вода. На много места това е традиция. Радваме се, че интересът е огромен. Има запитвания дали не можем да направим подобно събитие и за по-големи - 20-30-годишни. Ще го направим", казва Кристиян.

Необичайното преживяване за децата ще завърши утре сутрин, когато ще има сутрешна гимнастика. После приключенците и техните водачи ще си кажат "чао".