Деца, лишени от родителски грижи, свирят с професионални музиканти в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 13:46, 10.05.2022

Номинираният за награда „Пловдив” проект „Деца в оркестъра” ще има своето продължение и през тази година. В първото му издание през 2021 г. деца в неравностойно положение имаха възможност да свирят на симфоничен концерт съвместно с професионални музиканти, а в процеса на подготовка за голямото събитие те развиваха своите музикални заложби. Преподавателите от къщата за музикални вълшебства „Дивизи” работиха с малки таланти от Центъра,но заложените дейности подкрепят индивидуалното музикално обучение и развитие на децата,  лишени от родителски грижи в Центъра за настаняване от семеен тип „Детска къща“- Пловдив.

 През тази година, освен традиционния концерт с участие на Пловдивски филхармоничен оркестър, в Къща за музикални вълшебства за периода до ноември 2022г. с децата ще се провежда индивидуално обучение по музикален инструмент, музикални занимания  по солфеж, история на музиката, „облигат пиано“ и камерна музика. Груповите дейности ще включват и деца, изучаващи различни инструменти в „Дивизи“ като по този начин децата, лишени от родителски грижи, ще се интегрират със своите връстници.

Целта е освен емоционалното и творческо израстване на всички деца да  се създадат трайни връзки между професионалисти, студенти и любители, които  да помогнат в  бъдеще за създаването на публика от нов тип.

Като резултат до този момент децата от ЦНСТ, съвместно с деца от музикалната къща имаха вече участие в няколко концерта - "Музикални мечти" - коледен концерт в зала "Съединиение", и пролетен концерт непосредствено преди Великден в Балабанова къща. В момента всички усилено репетират за своя празничен концерт отново с Пловдивски филхармоничен оркестър, който ще се състои на 22 май – неделя, от 11 ч в зала "Съединение". Диригент ще бъде Константин Добройков, а солист - кларинетистът Боян Иванов, който ще пристигне специално за концерта от Лондон. В програмата тази година са включени произведения от Моцарт, П. Стайнов и Лерой Андерсън, а солисти  и част от оркестрантите ще бъдат отново децата от ЦНСТ и от Музикална къща "Дивизи".

Проектът е подкрепен от от Национален Фонд „Култура” - програма „Подкрепа за частни организации в сферата на любителското изкуство“. Реализира се в партньорство с  АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“  и БНТ-Пловдив.