Деца катерят скалите на Бунарджика за Фестивала на знанието

  • от PlovdivTime
  • 10:44, 04.06.2022

Катерачи от цяла България заедно с алпийски клуб „Пловдив”  ще осигурят на децата възможност да проверят силите си в занимание по  катерене на скалите на хълм Бунарджика в рамките на Фестивала на знанието и движението под тепетата на 4. И 5. Юни от 10 до 16 часа в различни локации. 

„Имаме удоволствието да ви поканим на поредното издание на Детския фестивал на знанието и движението Пловдив - 2022, по случай Международния ден на детето. Фестивалът се организира от Народна библиотека „Иван Вазов” - Пловдив, СНЦ „Асоциация за социална, здравна и правна помощ“ и Клуб за планинско-приложни спортове "АГАРТА" – Пловдив, в сътрудничество със Съвместно командване на специалните операции”, казват организаторите.

На 4. и  5. юни от 10 до 16 ч. децата на Пловдив ще имат възможност да чуят интересни лекции, да видят и участват в демонстрации, да се ориентират с компас, да влязат в ролята на спасители, биолози, учени, изследователи на пещери, да научат за непознати животни и растения, да опознаят вертикалния свят на алпинизма и катеренето,  да рисуват. В Цар-Симеоновата градина, алеята до фонтаните, ще се проведат демонстрации по бойни изкуства, народни танци, рисуване, актьорско майсторство, занаяти и какво ли още не.

Тази година, за първи път от началото на провеждане на фестивала, ще има и пункт за скално катерене, в южното подножие на хълм Бунарджика - до църквата „Св.Св. Петър и Павел”.

„В рамките на този фестивал, заедно ще видим каква е връзката между знанието и движението, как наученото в библиотеките може да бъде практически приложено в живота, как да култивираме здрав дух в здравото тяло, как да живеем активно, как да бъдем част от един жизнен и здрав социум, и как безопасно да взаимодействаме с природата и околната среда”,казват организаторите.