Деца катерят фасадата на библиотека „Иван Вазов” на двудневен фест в Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 12:49, 29.05.2023

Предизвикателства с катерене по фасадата на Народна библиотека „Иван Вазов” и по склоновете на Бунарджика по време на Детския фестивал на знанието и движението на 3 и 4 юни в Пловдив.  Двудневният форум с разнообразни активности се провежда за четвърти път по случай Международния ден на детето.  

„Голямата цел е да съчетаем обучение с движение. Децата трябва да бъдат социализирани, а ние си спомняме за тях само на 1 юни. Всички събития по време на фестивала са с идеята те да се чувстват полезни, да се научат да се справят с рисковете на тежката градска среда, но и да се забавляват”, каза директорът на библиотеката Димитър Минев.

Откриването е на 3 юни от 10 часа пред сградата на НБ „Иван Вазов”, а основните събития ще бъдат на алеите на Цар Симеоновата градина, Виенски павилион, западната стена на Библиотеката, подножието на Бунарджика до църквата „Св. св. Петър и Павел”.

„Хубаво е, че всяка година добавяме нови активности. За първи път през 2023 г. ще има събития, които насочват вниманието на децата към безопасността на движение”, каза адвокат Васил Попов от Асоциацията за социална, здравна и правна защита, който е един от организаторите на събитието.

През двата фестивални дни посетителите ще имат възможност да чуят интересни лекции, да участват в демонстрации, да се ориентират с компас, да влязат в ролята на спасител, биолог, учен, изследовател на пещери, да научат за непознати животни и растения, да опознаят вертикалния свят на алпинизма и катеренето. Ще има още много интересни инициативи.

„Цял екип от специалисти ще обезопасява катеренето както на Бунарджика, така и на Библиотеката. Включват се Алпийските клубове в Пловдив и Банско, както и алпийски инструктори от Специалните сили. Нашият клуб „Агарта” е насочен към деца и има по-скоро обучителна, отколкото увеселителна роля. Вместо да правят безумни селфита, на каквито сме свидетели в последно време, при нас децата научават важни неща”, каза адвокат Крум Сираков, който е и професионален инструктор по спелеология. Той посочи, че интересът към събитието е бил много голям и 92 човека се се включили в катеренето. Най-малкият от тях е бил на близо три годинки, а най-възрастният – на 61.

Малки и големи посетители ще имат възможност да се срещнат и с представителите на Аварийно спасяване-Пловдив, които в началото на годината извадиха и спасиха 31 човека след опустошителното земетресение в Турция.

„Всяка превантивна кампания за пътна безопасност е безценна, защото ще доведе до спасяване на живот. Затова се включваме с удоволствие във фестивала. Ще има мобилна площадка по пътна безопасност, на която децата заедно с наши служители ще си припомнят правилата. На място ще има полицейски автомобили и децата ще могат да се запознаят в детайли с работата ни, да включат сирените”, каза главният инспектор от КАТ-Пловдив Йордан Милушев.  Той цитира и някои статистики от миналото лято.

От 1 юни до 1 септември в Пловдив са станали 39 катастрофи, при които са пострадали 46 деца. Най-много са инцидентите с автомобили, след това с тротинетки и колелета, най-малко са с деца пешеходци.

„За щастие няма загинали, но тази статистика също е тревожна, защото във всяка десета катастрофа има пострадало дете. С такива събития като това на Фестивала  ние изпреварваме събитията, а имаме и шанса да се обърнем към родителите, които също са активна част от превенцията на децата”, каза още Милушев.

В инициативата ще се включат и Специализираните сили. Те ще направят демонстрации с полицейски кучета, акции по задържане, ориентиране с компас и намиране на обекти. Децата ще могат да влязат в микробус, оборудван със специализирана техника, да сложат щитове и шлемове.

 „Кучетата на Специализираните сили ще бъдат държани само на повод. Децата ще имат пряк контакт с тях само по преценка на водача.Гушкане и обич посетителите могат да дадат на животните от Общинския приют за безстопанствени животни. Четириногите ще имат шанса и да намерят своите осиновители”, каза адвокат Васил Попов. Той допълни, че демонстрациите ще са кратки поради спецификата им, а след това кучетата на Специализираните части ще се движат с водачите си в градината.

Регионална служба за пожарна и аварийна безопасност в Пловдив се включва във фестивала с демонстрации на противопожарни автомобили и техника.

По време на фестивала ще има различни работилници, щандове на Природонаучния музей, на БАН и на други организации, които ще представят интересни факти на децата. Ще има и жестов превод.

В програмата е включено и едно събитие, насочено изцяло към родителите – конференцията „Влияние на екранното мислене върху детското развитие”. Тя започва в 14 часа на 3 юни в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов”.  Лектори са проф. д-р Иван Иванов, зам.-ректор на Медицинския университет в Пловдив, и Александрина Георгиева, основател на „Офлайн кидс”.  Единият ще говори за медицинските аспекти на проблема с прекомерното стоене пред електронни устройства, а другият – за скритите рискове върху психиката.

Включили сме и две презентации - „Откъснати деца, откъснати родители” и „Кибертормоз”, каза Анна Ройдева, която е основен организатор на събитието. Тя покани повече родители да се включат, защото дискусията за влиянието на електронните устройства върху психиката и здравето ни е особено важна и актуална днес.

Организатори са НБ „Иван Вазов”, СНЦ „Асоциация за социална, здравна и правна помощ“, Съвместно командване на специалните операции /68-а бригада Специални сили/; Регионална дирекция към Министерство на вътрешните работи – Пловдив,  Клуб за планинско-приложни спортове "Агарта" – Пловдив.