Дават още помещения на Сценични кадри за нови ателиета в сградата на ул. “Филип Македонски“ 1

  • от Мария Луцова
  • 15:27, 26.06.2023

Общинският съвет ще разгледа предложението на Здравко Димитров на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства да бъде предоставен първият етаж от здание на ул. "Филип Македонски" 1 за безвъзмездно ползване.

Става дума сградата, в която още през 2021 г. училището получи правото да ползва втория етаж. Помещенията бяха ремонтирани и в новата база вече са отворени шест ателиета, в които учениците работят.

Директорът Николай Томов е внесъл официално писмо още през февруари, с което се обръща отново за помощ и подкрепа към Общината за осигуряване на допълнителна сградна площ за нуждите и обучението на възпитаниците на гимназията.

Те ще бъдат ползвани за специализираната подготовка на децата по история на изкуството, рисуване, перспектива, пластична анатомия, живопис, скулптура, история на костюма, компютърно проектиране.

"Необходим и важен компонент са от общия процес на обучение и подготовка на изпълнителни кадри за драматичен и куклен театър, опера, кино, телевизия. Целият курс на обучение формира специалисти в областта на изкуството и личности, готови да реализират своите умения, талант и способности в бързоразвиващия се свят", отбелязва в писмото си директорът на НГСЕИ Николай Томов.

Той припомня и колко много от завършилите ученици вече са утвърдени творци в различни сфери на сценичните и визуални изкуства като театър, опера и кино.

Предложението ще бъде разгледано от Общинския съвет на предстоящата сесия на 29 юни.