Честит празник бивши, настоящи и бъдещи студенти!

  • от PlovdivTime
  • 08:11, 08.12.2022

8. декември е голяма дата за студентите - повод за празник и забавление. Дали в града, в някоя вила в близките населени места, на бар, или в някои от планинските ни курорти, веселбата ще бъде гарантирана за всеки. А сред най-нетърпеливите, разбира се, са първокурсниците от университетите, които за първи път ще вдигат наздравици със свои колеги.

Празникът на студента възниква през 1903 г. като патронен празник на Софийския университет. Първоначално се е празнувал на 25 ноември– денят на свети Климент Охридски, един от Светите Седмочисленици и патрон на СУ, който традиционно се счита за покровител на българското висше образование. Понеже Българската православна църква продължава да използва Юлианския календар (до 1968 г.), датата на празника се измества с 13 дни напред и започва да се чества на 8 декември.

Така с годините най-старото и престижно висше учебно заведение в България създава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност. Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите. През 1962 г. празнуването на „Студентски празник – 8 декември“ е възстановено, а традицията за почитане на студентският труд остава и до днес.