Честит Първи учебен ден! Четете, мислете, питайте!

  • от PlovdivTime
  • 07:20, 15.09.2023

Днес е 15 септември, децата тръгват на училище. Голям ден е за малките човечета. За по-големите също, макар че някои не си го признават. Дори и възрастните, които отдавна са завършили, не са безразлични към тази дата.

Най-малките, първолаците, които за първи път ще чуят училищния звънец, пристъпват с любопитство. По-големите - със смесени чувства: някои с амбиция, други със страх, трети с досада. Родителите също се "връщат" в училище - спомнят си детството, приятелите, предизвикателствата, пропуснатите възможности. 

Да, истината е, че училището е избор. Всеки от вас сам избира как да прекара времето, което по принцип трябва да посвети на образованието си. Можете да си чатите в час, вместо да слушате учителката, можете да бягате от часовете, защото не сте си написали домашните, можете да играете до умопомрачение електронни игри, вместо да спортувате. Всичко това е въпрос на избор. Можете да оставите други да избират вместо вас. Родителите, приятелите...

Но можете и да проявите воля и да следвате избрания от вас път. Без значение дали той съвпада с този, който другите ви предлагат. Може да се наложи да го извървите сами. Може да сте избрали най-трудния маршрут. Може да поемете в грешна посока и да се наложи да се върнете. Но дори и грешен, пътят ще ви даде безценни житейски уроци. 

Най- важното е, по време на това пътуване да се научите на няколко много важни неща. Първото е да четете. Четенето ще ви направи свободни. Знанието е сила, която никой не може да ви отнеме. Второто е да се научите на мислите. Това не е изгодно на хората, които искат да ви управляват , но ще ви направи независими.  Третото важно нещо е да се научите да задавате въпроси?  Ако сте чели  достатъчно и можете да мислите, ще получавате  верни отговори на въпросите си.  Имайте предвид , че изкуственият интелект и Гугъл не може да ви предложат всички отговори. 

Светът е съществувал много преди да се родите и е важно да знаете какво се е случвало преди това. Защото това ще ви помогне да разберете по-добре нещата, които се случват във вашия живот. 

Знанието ще ви направи свободни и независими. И когато пораснете, вие сами ще можете да избирате и няма да се налага някой да го прави заради вас. 

Така че ИЗБОРЪТ Е ВАШ! 

Eкипът ни поздравява всички ученици и им пожелава на добър час!