Бундестагът дава стипендии на млади българи, осигурява им стаж в Берлин

  • от PlovdivTime
  • 13:40, 05.07.2024

Германският Бундестаг съвместно с Хумболтовия, Свободния и Техническия университети в Берлин предоставя Международна парламентарна стипендия (IPS). Ежегодно 120 млади хора от 50 държави, сред които и България, получават единствената в световен мащаб Международната парламентарна стипендия (IPS) на Германския Бундестаг. От 1. март до 31. юли стипендиантите правят стаж в бюрото на депутат в Бундестага. Задачите са разнообразни: експертни разработки, писане на слова, писма и статии, подготовка на парламентарни заседания, административни и организационни дейности, както и придружаване на депутата в рамките на различни срещи и събития, включително и в неговия избирателен район.

По време на целия период стипендиантите са записани като студенти в Хумболтовия университет и по желание като слушатели в един от другите берлински университети. Те имат шанса отблизо да опознаят не само работната среда в Бундестага и в германската политика като цяло, но и академичния и културния живот в столицата Берлин. И не на последно място се осъществява обмен между самите стипендианти, които научават много за културата, политиката и традициите на родните страни на другите участници в програмата.

Разходите на стипендиантите за пътуване до Германия и обратно, както и за жилище и прехрана по време на престоя в Берлин, се поемат от организаторите. След края на програмата стипендиантите могат да се възползват от многото Алумни-клубове, които са създадени от бивши стипендианти, и да станат техни членове. Стипендията също има за цел да се задълбочат сътрудничеството между Германия и страните участници, да се стимулират демократичните ценности и толерантността и да се подпомага културното многообразие.

Кандидатстването е възможно за всички български граждани, които имат завършено висше образование, към началото на програмата не са навършили 30 години, владеят немски език много добре (B2) и имат познания в областта на германската политика, общество и история.

Срокът за кандидатстване е 31. юли.

Допълнителна информация и документите за кандидатстване на немски език ще намерите тук:
https://www.bundestag.de/europa_internationales/ips/bulgarien-245030

За въпроси относно IPS може да се обръщате към Посолството на Германия в София на следния e-mail-адрес: [email protected]
Информацията е качена на сайта на посолството:
https://sofia.diplo.de/bg-de/-/2602532 (на немски)
https://sofia.diplo.de/bg-bg/-/1443870 (на български)