БНТ2 е тв училище от днес, Уча.се даде свободен достъп до 16 000 теста и видео уроци

  • от PlovdivTime
  • 11:09, 17.03.2020

БНТ 2 е тв училище от днес. Заради извънредната ситуация и факта, че българските деца учат от домовете си, държавната телевизия отвори два от каналите си за обучение. Всеки делничен ден от 9.15 до 12 часа и от 13 до 16 часа ще бъдат излъчвани видео уроци и образователни клипове за различните класове и възрасти. 

„Извънредната ситуация показва още по-ясно обществената роля на БНТ да помага на гражданите и на институциите на България“, заяви генералният директор на БНТ Емил Кошлуков. „Заедно с МОН ще направим така, че в тези трудни времена да не се провали учебната година. В момента програмата в двата канала се размества, за да може уроците да започнат още от утре в ефира на БНТ 2, а повторения ще бъдат излъчвани в БНТ 4, който достига до българите извън границите на България и са в същото положение“.

 „С БНТ на училище“ е съвместна инициатива на БНТ и МОН. В реализирането на инициативата ще се включват и учители от различни класове, които ще представят необходимата информация за уроци, упражнения и самостоятелна работа по български език и литература и математика.

Всеки ден програмата ще бъде допълвана, а повторенията и излъчванията по БНТ 4 ще помогнат и за децата в чужбина, учещи в неделните училища и прекратили заниманията си заради обявените извънредни мерки. Уроците и актуална информация за излъчванията ще бъдат качени и на интернет страницата на БНТ.

Един от най-популярните сайтове за самоподготовка -  Уча.се, също е безплатен в момента и така ще бъде до 29 март. Целта е учебният проце в България да продължи по максимално ефективен начин. 

Безплатен достъп има до всички 16 000 видео урока и теста по всички предмети от 1. до 12. клас. Всички видео уроци и тестове са изцяло съобразени с учебната програма и дори с точния учебник, по който учениците учат и учителите преподават.

За достъп до уроците на сайта се изисква да влезте в профила си, ако имате такъв. Ако нямате профил трябва да се регистрирате.  В този труден за страната ни период можем да се обединим и да се справим по най-добрия начин с предизвикателството, казва създателят на сайта Дарин Маджаров.