Без преписвачи в Пловдив на матурите! Ето колко зрелостници положиха изпит

  • от Виктория Петрова
  • 15:07, 19.05.2021

4241 зрелостници от Пловдив и областта се явиха на държавен зрелостен изпит по Български език и литература днес. Няма нито един изгонен ученик по време на изпита, тъй като преписвачи не е имало. Няколко млади момичета, които са сменили фамилиите си, не са уведомили за това директорите в съответните училища, но са били допуснати по ЕГН и две имена. Случаите са единични и касаят хора, които са завършили преди няколко години, но не са положили успешно ДЗИ. Това съобщи за TrafficNews директорът на Регионалното управление по образованието в Пловдив Иванка Киркова. 

От 4517 души, заявили желание да положат матура по БЕЛ, 153 зрелостници са недопуснати до изпитния ден, а от всички, които са получили право да се явяват на изпит - 4364 души, 123 ученици не са дошли до изпитните зали. 

"Недопуснатите зрелостници са такива, които са премахнати от списъците. Причините за това са различни, но основно отстраняваме от базата ученици, които или не са си взели изпитите, или са прекъснали, или са чужбина. Има голям брой на хора в самостоятелна форма на обучение, които въобще не са завършили годината с положени успешно изпити. Трябваше всички тези случаи да ни бъдат докладвани, за да не допуснем такива хора са се явяват на изпита днес. Директорите ни ги докладват и буквално до вчера вечерта сме работили по списъците", посочи Иванка Киркова.

Няма нито един хванат ученик с телефон или друго средство, с което да може да измами. Директорът на РУО обясни, че е направена стриктна организация за провеждането на матурите, която очевидно е дала добри резултати. 

"Нямаме такива случаи наистина. Впечатлена съм за това и много благодаря на зрелостниците. Вярвам, че и оценките ще ги удовлетворят", поздрави учениците Киркова. 

В над 50% от изборните зали е проведена проверка чрез екипи на РУО или чрез мониторинг в Центъра за наблюдение. Всички зрелостници са били заснемани по време на полагането на матурата, като записите ще бъдат унищожени след проверката на работите и оценяването им. 

63 са центровете, където днес се е полагала задължителната матура по БЕЛ. Директори и експерти са длъжни да организират изпитните книжа на всички, положили изпит в съответната база, и да предадат работите в центъра към РУО. След стриктна проверка на броя положили изпит и броят на писмените работи, всички пликове се събират, товарят и с полицейски кордон се откарват в София. Едва там те ще бъдат разсекретени и проверявани. 

Самият изпитен процес днес преминава при строго спазване на противоепидемиологичните мерки - дистанция, маски и редуцирани до 14 души в зала.