БЧК-Пловдив награди доброволците, работили по време на пандемията

  • от PlovdivTime
  • 20:54, 10.05.2021

Организацията на Българския Червен кръст в Пловдив награди най-активните си доброволци, които са работили по време на пандемията от COVID-19.

„Активна работа извършиха над 300 доброволци, 90 от тях работеха със своите автомобили и не са спирали през последната година”, съобщи директорът на Секретариата на БЧК-Пловдив Таня Георгиева.

През последния месец стотици пловдивчани дариха продукти в рамките на кампанията „Сподели Великден”, като в акцията се включиха и различни хранителни вериги. Така стана възможно 750 пловдивчани в нужда да получат хранителни пакети до своя дом.

Съвместно с РЗИ-Пловдив бяха подпомогнати лица под карантина и техните семейства.

„Доставяхме хранителни пакети и топли обяди.”, каза още Таня Георгиева.

Тя отчете, че тази година първият Контактен център на БЧК започна работа в Пловдив. В него работят 40 доброволци и професионални психолози.

На 8 май всяка година милиони хора по света честват своя празник – Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец. Датата не е избрана случайно - на този ден преди 193 години е роден големият швейцарски хуманист Анри Дюнан – основоположникът на Червенокръсткото движение. Неговите идеи за солидарност и взаимопомощ, за грижа към страдащите са живи и днес на фона на безпрецедентната глобална криза и са фундамента, върху който реализират дейността си 192 национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец.

Повече от 14 милиона доброволци на Движението са на предната линия в борбата с пандемията и със забележителна всеотдайност и издръжливост са подпомогнали над 100 милиона души. Горди сме от техните усилия и им дължим най-дълбокото си уважение за предоставената хуманитарна помощ на най-уязвимите групи на обществото. Те са мерило за най-висока нравственост и отговорност, илюстрация на основополагащия принцип на нашето движение – доброволността.

Българският Червен кръст вече 143 години изпълнява своя хуманитарен мандат и своята спомагателна роля в помощ на държавата, закриля и подпомага уязвими групи граждани, като опазва тяхното достойнство. И в това трудно за целия свят време за пореден път БЧК с изключителна отговорност се изправи пред лицето на болката и страданието с цялата си мощ, мобилизирайки целия си ресурс – човешки и материален. Благодарение на съпричастността, човеколюбието и благородството на българското общество продължаваме и сега мащабната си кампания в подкрепа на медицинските екипи на първа линия в битката с коронавируса и на хилядите засегнати от пандемията. 

„Днешният ден е изключително подходящ да изразим  признателност към хилядите ни отдадени на каузата доброволци, на стотиците членове и служители на Българския Червен кръст, към нашите партньори и дарители, към всички, които вярват в силата на солидарността, благородството и милосърдието”, заяви директорът на Секретариата на БЧК-Пловдив Таня Георгиева.