Балетно студио „Буратино“ празнува 55 години със “Споделени моменти“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:36, 22.06.2022

Пловдивското Балетно студио „Буратино" ще отбележи 55 години от създаването си с празничен концерт на 26 юни от 19 ч. на сцената на Дома на културата "Борис Христов". В далечната 1967 г. инициатор, организатор, вдъхновител и пръв балетен педагог на школата е Русалия Кирова, солистка в балета на Пловдивската опера. Русалия Кирова става инициатор и педагог и на първите балетни класове към Музикалното училище, днес НУМТИ „Добрин Петков" Пловдив.

От 1986 г. школата получава името си Балетно студио „Буратино", продължавайки традициите и до днес. Неотменно място за танцовите изяви на школата вече 55 години е сцената на Дома на културата „Борис Христов".

„Споделени моменти" е заглавието на спектакъла, подготвен от Балетно студио „Буратино" по повод важната годишнина. Музиката е специално подбрана и включва произведения от Глинка, Гуно, през Цимер, Арлен до Георги Андреев. Хореографията е дело на проф. Желка Табакова и д-р Бонка Матова.

„Спектакълът споделя една любов - истинска, красива, много игрива, но и много щастлива! Тази любов балетното студио „Буратино" желае да празнува с публиката. Участват всички ученици на балетната школа и гости - солисти. В концерта ще се включат и много бивши ученици, както и приятелите от ансамбъл „Дилянка" с художествен ръководител Мария Кьосева и Мюзикхолен театър Пловдив с художествен ръководител и хореограф Ники Серафимов, носител на Награда Пловдив 2022 г. Всички ние, ще излезем на сцената самостоятелно със своя облик, с откритото си лице с вече създаденото си име!. С приятелите си! Каним всички - малки и големи пловдивчани", каза по повод предстоящото събитие Маша Иванова, балетен педагог и художествен ръководител на БС „Буратино".

Спектакъл „Споделени моменти" се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града.